Otvorenje izložbe o hrvatskim svecima i blaženicima Eve Vukine kod bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici

16. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Otvorenje izložbe o hrvatskim svecima i blaženicima Eve Vukine kod bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici


Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice Eve Vukine bit će otvorena u četvrtak 18. veljače 2021. u multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač“ dominikanskoga samostana i župe bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Uz autoricu izložbe u programu će sudjelovati uime domaćina fr. Marinko Zadro i fr. Zvonko Džankić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i likovni kritičar Stanko Špoljarić.

U glazbenom dijelu programa nastupit će obitelj Vukina, a voditeljica programa bit će predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

Organizatori izložbe su Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana ”Dr. Stjepan Kranjčić”.

Izložba se otvara nakon mise koja započinje u 18.00 sati, a moći će se pogledati tijekom korizme.

Izložba ”Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” Eve Vukine suvremeni je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje je autorica oblikovala za 12. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja prošle godine. Izložba je nakon Križevaca putovala u više hrvatskih sredina, a tradicionalno se na blagdan zaštitnika umjetnika Beata Angelica od 2013. godine otvara i predstavlja kod dominikanaca na Peščenici, u domu najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

Predvodnik putujuće izložbe od 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja 2019. nadalje jest Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca. Prvih deset godina izložbu je organizirala i po Hrvatskoj predstavljala Galerija „Laudato“ iz Zagreba.

Facebook Comments