Pčelarska udruga „Lipa“ iz Jastrebarskoga, u županiji jedna od najaktivnijih, a prema osvojenim priznanjima za kakvoću meda i najuspješnijih, organizira u Jaski do 20. studenoga 16. Dane meda. Manifestacija je otvorena protekloga vikenda u prostoru Gradskoga muzeja.

„Kvaliteta je neupitna, no meda je zadnjih godina sve manje. Na našem području, od Žumberka do Pokuplja, najviše je bagremova, kestenova i cvjetnoga meda“, ispričao je Darko Vancaš, predsjednik PU „Lipa“. Dragutin Marijan Volarić, proizvođač ekološkoga meda, koji za sebe kaže da „neumorno tumara šumom i krade pčelama med“ ukazao je na loše uvjete u prirodi, zbog čega je pčelama ‘sve teže’ pa je i meda sve manje.

medjaska_121121_autor_fotogarfije_drazen_kopac__6.jpg__648x432_q85_subsampling-2

„Zima je ove godine bila ‘topla’. Onda smo krajem travnja i početkom svibnja imali mraz, pa su nas kiše i hladnoća pratili sve do sredine lipnja. Pčele su gladovale! Morali smo ih prihranjivati“, rekao je Volarić.

Prva pčelarska udruga u Jaski, ispričao je Vancaš, osnovana je prije 115 godina. Danas PU „Lipa“ ima sedamdesetak članova, među kojima je nekoliko ozbiljnijih proizvođača meda.

medjaska_121121_autor_fotogarfije_drazen_kopac__5.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Manifestaciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Jastrebarskoga Nikolina Ribarić, a u ime Županije prisutan je bio pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

„Ovakve manifestacije su korisne i proizvođačima i potrošačima meda. Županija skrbi o pčelarima. Župan je upravo danas potpisao zaključak kojim se pčelarima dodjeljuje 200.000 kuna za prihranu pčela. Osim toga, redovito sufinanciramo rad pčelarskih udruga i Saveza pčelarskih udruga, a proizvođači meda se mogu javiti na natječaje kojima potičemo poljoprivredu“, rekao je Kraljičković. Pozvao je pčelare da se, shodno Programu razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji, okrenu proizvodnji ekološkog meda.

medjaska_121121_autor_fotogarfije_drazen_kopac__2.jpg__648x432_q85_subsampling-2 medjaska_121121_autor_fotogarfije_drazen_kopac__7.jpg__648x432_q85_subsampling-2