Svečano je danas otvorena Wilhelmova kuća u Kalniku, a projekt su približili zamjenik općinskog načelnika Mario Filipašić i načelnik Mladen Kešer.

Filipašić je rekao kako je taj prostor bio zapušten, a akcijom branitelja od 2009. do 2013. godine prostor je očišćen. – Kroz donacije te sredstvima Općine i Županije osigurano je 65.000 kuna za prvu obnovu. Kasnije je udruga branitelja od Ministarstva dobila 32.000 kuna za energetsku obnovu i krovište, a 2017. je zgrada nadograđena, napravljena je fasada i riješeno krovište, a Općina Kalnik postaje vlasnik i nastavlja daljnje uređenje – kazao je.

Kešer je napomenuo kako objekt nije rađen samo za neke protokolarne svrhe, već da bi on koristio ljudima.

-Objekt ima 5 soba i 10 ležajeva, kuhinju, dnevni boravak. Ovaj objekt ne bi bio u funkciji da Udruga branitelja iz općine Kalnik nije pokrenula akciju. -istaknuo je Kešer koji je dodao da je u kompletno uređenje uloženo gotovo 239 tisuća kuna te najavio kako predstoji dovođenje vode i struje, koja se sada crpi iz agregata.

Rade Prosenjak, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice i predsjednik Udruge Hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Koprivnički Ivanec, istaknuo je kako ponosan da su upravo branitelji bili pokretači jednog projekta.

Stjepan Henezi, ispred županijske Udruge antifašističkih boraca i antifašista kazao je kako je zadovoljan da su se i oni kao udruga uključili u ove aktivnosti.

Povjesničar Dražen Ernečić, viši kustos Muzeja grada Koprivnice, kazao je kako je Wilhelmova kuća jedno od 20 mjesta u sjevernoj Hrvatskoj gdje je stigao Pavle Gregorić Brzi u ime Josipa Broza Tita. -Tu je održana trodnevna konferencija, koja je smjestila Križevce kao nultu točku za podizanje ustanka na cijelom Kalniku. -kazao je Ernečić.

Svečnost otvorenja možete pogledati u videu, a donosimo i galeriju fotografija.