Otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje

10. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje


Međimurska županija i ustanove u njezinom vlasništvu kontinuirano ulažu znanje, resurse i entuzijazam kako bi Međimurje učinilo dodatan iskorak prema ekonomiji visoke dodane vrijednosti.

Tome najviše pridonose poduzetničke potporne institucije koje olakšavaju pokretanje novih i razvoj postojećih poduzeća, pri čemu središnju ulogu ima Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).

TICM je poduzetnički inkubator pod čijim okriljem djeluje 45 organizacija, a posljednjom investicijom u proširenje njegovih kapaciteta poduzetnicima je stavljeno na raspolaganje dodatnih 1000 m2 uredskih, konferencijskih i zajedničkih prostora te TICM sada raspolaže sa sveukupno 3600 m2.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (1)

Završetak spomenute investicije obilježen je upravo ovaj četvrtak, 10. rujna 2020. godine, završnom konferencijom projekta Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije te svečanim puštanjem u rad treće zgrade poduzetničkog inkubatora TICM-a. Konferencija je ujedno bila prilika da se na jednom mjestu okupe svi dionici javnog, civilnog i poslovnog sektora koji su, na neki način, omogućili da ovaj projekt zaživi i uspješno se privede kraju.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (2)

U uvodnom dijelu konferencije okupljenima se najprije obratio direktor TICM-a Ivan Plačko koji je prezentirao kronologiju razvoja TICM-a i koncept Centra znanja u kojem se TICM razvija od 2007. godine u početku kao ideja, a zatim kao i institucija te je predstavio projekt proširenja TICM-a.

Projekt vrijedan 12 milijuna kuna tadašnje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrilo je za financiranje 2017. godine u okviru javnog poziva Razvoj poslovne infrastrukture i time dalo dodatno priznanje Međimurskoj županiji. Tijekom 38 mjeseci, projektni konzorcij sastavljen od Međimurske županije kao nositelja projekta, TICM-a kao voditelja projekta i Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e kao projektnog partnera uspješno je ovladao svim izazovima te su u rad pušteni novi, suvremeno uređeni i kvalitetno opremljeni prostori za rad poduzetnika.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (4)

Rekonstrukcijom potkrovlja TICM1 zgrade postalo je dostupno 16 ureda, predinkubacijski/ coworking prostor, soba za sastanke te prostor za druženje ukupne neto površine 400 m2. Rekonstrukcijom zgrade TICM3 na 600 m2 uređenog prostora prostire se 18 ureda, izložbeni prostor, sobe za sastanke, informatička učionica i zajednički prostori.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (6)

Prva investicija u zgrade TICM-a 2009. godine bila je provedena pod okriljem tadašnjeg Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO d.o.o., današnje Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije čiji je predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec istaknuo da su suradnjom HAMAG-BICRO-a s Međimurskom županijom i TICM-om iznjedrene su brojne uspješne poduzetničke inicijative i projekti, kojih će u budućnosti biti još i više.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (7)

Da je Tehnološko-inovacijski centar Međimurja jedan od najboljih i najuspješnijih primjera važnosti poduzetničke potporne institucije kazao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (8)

“SAFU je u projektu ulaganja u proširenje obnašao ulogu posredničkog tijela druge razine te je naša uloga primarno bila savjetodavna kako bi se projekt priveo kraju na način kako je to zamišljeno. Svaka priprema i provedba projekta je dugotrajan i izazovan proces, a uspjeh se na kraju prosuđuje ne samo na temelju uspješnosti ostvarenja projektnih pokazatelja već i zadovoljstvom ciljnih skupina projekta, stoga nam je drago što smo i mi dio ove uspješne priče.”, naveo je.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (9)

Međimurska županija kontinuirano pronalazi načine kako olakšati poslovanje međimurskim poduzetnicima – kako kroz osiguranje poslovne i znanstveno-istraživačke infrastrukture, tako i kroz niz shema dodjele bespovratnih sredstava koje uvijek prati ogroman interes poduzetnika što je Županiji dodatan poticaj za razvoj novih programa potpore.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (10)

Župan Međimurske županije Matija Posavec najprije je pohvalio sve zaposlenike TICM-a, Javne ustanove REDEA-a i sve izravno uključene u pripremu i provedbu projekta proširenja TICM-a. Spletom znanja i marljivih ruku tri zgrade poduzetničkog inkubatora od ideje su postale stvarnost te se Međimurje može pohvaliti potpornom institucijom koja ima zavidnu poslovnu infrastrukturu, ali i stručne ljude čija je ekspertiza dostupna svim poduzetnicima koji traže savjet ili pomoć.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (12)

“Prostor vojarne kroz povijest uvijek je imao važnu ulogu za Međimurje što je slučaj i danas kada u ovom prostoru postavljamo suvremene temelje za budućnost gospodarstva i obrazovanja. Danas smo svečano otvorili prostor kojim zaokružujemo cjelinu ulaganja u Centar znanja koji se razvija na ovom prostoru. Kada smo preuzeli kompleks bivše vojarne, njegova vrijednost iznosila je 58, 3 milijuna kuna, a do danas je uloženo dvostruko više, čak 116 milijuna kuna.”, istaknuo je župan Posavec.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (11)

Otvorenju treće zgrade TICM-a nazočio je i pomoćnik ministra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak koji je nakon prezentiranih dosadašnjih rezultata Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, poručio da je Međimurje doista županija snažnog poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama.

Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (14) Službeno otvorena treća zgrada poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (13)