“Hrvatsko sestrinstvo kroz povijest” naziv je izložbene zbirke u trajnom postavu, svečano otvorene u ponedjeljak u prostorijama Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) u Zagrebu.

Autor i idejni začetnik izložbe je Josip Božić, profesor u Školi za medicinske sestre Vinogradska u Zagrebu, a izložba obuhvaća i prikazuje povijest sestrinstva u posljednjih 120 godina, odnosno čitavo 20. stoljeće, od samih početaka razvoja sestrinstva u Hrvatskoj pa do Domovinskog rata.

Izložbeni postav obuhvaća više od 1500 eksponata, a otvorili su je predsjednik HKMS-a Mario Gazić, autor Josip Božić te medicinska sestra Barica Hršak, jedna od najstarijih aktivnih članica Hrvatske komore medicinskih sestara.

“Ponosni smo na ovu izložbu i sve ono što ona prikazuje. Sestrinstvo je profesija koja iziskuje profesionalnost, empatiju i požrtvovnost. Izložba je među ostalim podsjetnik kako se razvijalo sestrinstvo kroz povijest te da su medicinske sestre, kako nekada tako i danas, kralježnica svakog zdravstvenog sustava”, rekao je Gazić.

Jedinstven prikaz razvoja sestrinstva i zdravstvene njege 

Zbirka je podijeljena u 16 cjelina pa tako, među ostalim, prikazuje čak 30 odora medicinskih sestara kako su se mijenjale tijekom povijesti, različit medicinski pribor poput gotovo stotinu godina starih tlakomjera, šivaći materijal kroz povijest te igle za šivanje rana, sestrinsku stručnu i obrazovnu literaturu kao i ulogu medicinskih sestara u Domovinskom ratu.

Ova je trajna izložba jedinstvena u Hrvatskoj, ali i mnogo šire te ovakav prikaz razvoja sestrinstva tijekom povijesti ne postoji nigdje u ovom dijelu Europe, rečeno je na otvorenju.

“Motivacija je bila sačuvati prošlost sestrinstva. Ono je važan čimbenik svakog dijela društva nekad i danas, u ratnim stanjima, prirodnim  katastrofama, kao i u mirnodopskim uvjetima. Sestre su edukatorice i učiteljice za očuvanje i unapređenje zdravlja. Zato ovom izložbom prikazujemo razvitak zdravstvene njege na našem području, od osnivanje prve škole za sestre pomoćnice 1921. pa sve do današnjih dana, tj. do akademizacije profesije”, rekao je Josip Božić.

Kao posebna izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša okupljene je pozdravila i Ivana Portolan Pajić, čestitavši svim medicinskim sestrama njihov dan koji se diljem svijeta obilježio 12. svibnja.

Izložba  “Hrvatsko sestrinstvo kroz povijest” bit će trajno postavljena u prostorijama Hrvatske komore medicinskih sestara na Maksimirskoj cesti 111/1 u Zagrebu.