Otvorena izložba učenika usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica

14. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Otvorena izložba učenika usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica


U prostoru edukacijskog centra koprivničke Opće bolnice „Dr.T.Bardek“ otvorena je izložba učenika i nastavnika usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnice.

Samo otvorenje uveličala je prof. Sanda Franković, predsjednica Društva za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara koja je tom prigodom istaknula: “Ovo je trenutno najcjelovitiji prikaz povijesti hrvatskog sestrinstva u Republici Hrvatskoj, a povijest sestrinstva je i povijest jednog naroda”.

Svečanost otvorenja obilježile su učenice medicinskog usmjerenja koje su pod mentorstvom nastavnice Marije Križić „otpjevale“ dvije pjesme na Hrvatskom znakovnom jeziku, a pridružile su im se i Gabriela Flac i Lucija Frančić izvedbom na saksofonu i čelu.

Posebno je bio značajan trenutak dolaska umirovljenih medicinskih sestara Marije Kučić i Ludmile Pocza koje su ujedno svojim izlošcima doprinijele vrijednosti izložbe. Važno je naglasiti da je sestra Marija Kučić bila i prva nastavnica Zdravstvene njege, još 1977.g.

press

Ispred Srednje škole Koprivnica obratila se ravnateljica mr.sc.Manuela Gregurić koja je pohvalila rad učenika i nastavnika, a ispred Županije, dožupan Ratimir Ljubić koji je kazao kako je to možda i najljepši dio tog tjedna. Glavna sestra bolnice, Ružica Evačić podsjetila je na više od četiri desetljeća izvrsne suradnje bolnice i škole, te naglasila značaj škole, posebice u vremenima kada je broj sestara sve manji.

Program je vodio učenik Filip Miklaušić koji je ujedno i pripremio sve materijale koje su njegovi kolege prikupljali, a pod mentorstvom Damjana Abou Aldan i postavio izložbu.
Značajno je napomenuti kako su na izložbu pozvani učenici osnovnih škola, kao i svi drugi koji sestrinstvo smatraju profesijom svog izbora za budućnost.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja, a svaki dan se uz vodstvo može razgledati od 11.00 – 14.30.

press1
Izložba je koncipirana kroz četiri glavna djela:
– Život i djelo Florence Nightingale – koje je predstavljeno kroz 2 plakata, portret, skup citata te repliku turskog lampiona
– Sestrinstvo u Hrvatskoj – koje je predstavljeno kroz 2 plakata na temu obrazovanja medicinskih sestara, te pet dodatnih koje je ustupilo Društvo za povijest sestrinstva
– Sestrinstvo u Koprivnici – koje je predstavljeno kroz 2 plakata i prikaz starog namještaja i opreme korištene u lokalnim zdravstvenim ustanovama
– Razvoj obrazovanja medicinskih sestara u Koprivnici – koje je predstavljeno kroz 2 plakata, te izložbu fotografija

Posebnu vrijednost izložbe čine sestrinske značke koje su se povijesno dodjeljivale medicinskim sestrama kao dokaz obrazovanja ili hijerarhijskog statura, ili pak prigodno – kakva je i jedinstvena „koprivnička značka“ iz 1986.g.
Također, prikazan je i original diplome Škole za sestre pomoćnice sestre Marije Smeredu (Brozović), kao trenutno jedino poznata originalna diploma iz Kraljevine SHS.

prigorski.hr