Otvorenjem izložbe fotografija „Kravat pukovnija pod starim krovovima“ u najstarijoj gornjogradskoj gostionici „Pod starim krovovima“, u Basaričekovoj 9, u Zagrebu je u subotu počelo obilježavanje šeste obljetnice djelovanja Počasne satnije Kravat pukovnije.

Pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem na otvorenje izložbe su dojahali na svojim konjima, a pred ulazom u gostionicu „Pod starim krovovima“, nekima poznatiju i kao „Kod Žnidaršića“, dočekalo ih je mnoštvo znatiželjnika i gostiju.

Nakon ritualnog ispijanja gemišta „s konja“, gosti su prvo konje počastili kockama šećera, a potom se uputili razgledati izložbu kojom Počasna satnija Kravat pukovnije i ustanova Academia Cravatica već sada započinju ovogodišnje obilježavanje Dana Kravat pukovnije, koji se tradicionalno slavi 10. srpnja.

“Čast mi je otvoriti našu izložbu koja kroz 40-tak sjajnih fotografija daje samo mali uvid u svečani program Smjene straže, kojeg smo do sada od 2009. izveli više od 250 puta uz veliku podršku Turističke zajednice Grada Zagreba“, naglasio je Željko Matejčić Mata, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije.

Nikola Albaneže, muzeolog i povjesničar umjetnosti, koji je odabrao fotogafije za izložbu rekao je da je izložba “Kravat pukovnija pod starim krovovima” predstavljena u najprimjerenijem mogućem prostoru – u najstarijem zagrebačkom lokalu, otvorenom 1830. godine.

“Zanimljivo je pritom zapaziti preplitanje stare – obnovljene tradicije i spontano stvaranje malih, novih tradicija. Prva se zasniva na povijesnoj činjenici: sredinom 17. stoljeća u sklopu Francuske vojske postojala je Kraljevska pukovnija Royal-Cravates, čiji naziv otkriva tko su bili njeni pripadnici.

Primjer druge tradicije otkrivamo u navici časnika Kravat-pukovnije da na svom putu prema Trgu sv. Marka zastanu ispred popularne gostione, gdje ih gostioničar počasti gemištom, a njihove konje kockicom šećera. Takvi detalji, kao i sama Smjena straže pružaju niz intrigantnih i atraktivnih prizora koje građani Zagreba i njegovi gosti rado prate, a fotografi bilježe. Upravo takvim praćenjem Kravat pukovnije nastale su i izložene fotografije, čiji su autori Vladimir Superina i Kristijan Tabet ostvarili cikluse čvrste narativne strukture“, naglasio je Albaneže.

Uz otvorenje izložbe, u gostionici „Pod starim krovovima” predstavljeni su i prigodni suveniri Kravat pukovnije, turističke razglednice i magneti, koji će se ubuduće moći kupiti u Basaričekovoj 9.

Izložba „Kravat pukovnija pod starim krovovima“ bit će otvorena za građane svakodnevno do kraja srpnja 2015., priopćila je Koraljka Dilić, PR management.

(Hina)

fah