U Župi Uznesenja BDM u Marijinu svetištu u Molvama otvorena je na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja, hodočasnička 2021. godina.

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Josip Blažević uz koncelebraciju gvardijana u Puli o. Đure Hontića, gvardijana u Vinkovcima o. Miljenka Hontića, župnika u Virju Marijana Kovačića, o. Miroslava Štubana i o. Zdravka Tube, župnika i čuvara svetišta. Na početku euharistijskoga slavlja u Marijinu svetištu o. Zdravko pozdravio je subraću svećenike i okupljene vjernike i predstavio program hodočasničke godine u čijem je središtu pet blagdana (Uskrsni ponedjeljak, Duhovski ponedjeljak, Nedjelja Srpnjica, Velika Gospa i Mala Gospa) te 120. obljetnica kapelice u kojoj se čuva čudotvorni kip Majke Božje Molvarske.

Popovijed je o. Josip počeo razmišljanjem o prošlim vremenima kojih se ponekad sjećamo s nostalgijom kao da su bila bolja od ovog našeg vremena. ,,Ovo je naše vrijeme obilježeno pesimizmom, pandemijom, potresom… Nikada se nije dogodilo da je netko od sudionika potresa bio radostan jer se to dogodilo. Ali, potres o kojem govori Sveto pismo nešto je posve drugačije, nešto se veličanstveno dogodilo. U središtu su žene koje su bile svjedoci toga potresa. Bio je jako snažan, a one su radosne: velika je radost obuzela njihovo srce, obuzete su strahopoštovanjem. Stražari su svjedoci istoga potresa, ali su drhtali od straha, radosti u njima nije bilo. Isti događaj, a različiti učinak.

U čemu je razlika? Otkotrljan je kamen s groba: vide ga i žene i stražari. Dogodilo se nešto puno veće od toga što se vidi. Žene su došle na grob jer su ljubile Isusa, jer su ga tražile svim srcem. I bile su svjedokinje Njegove okrutne smrti kojoj je bio izložen, ali ga nisu napustile. Kamen s groba njihova srca bio je otkotrljan. Njihovo je srce progledalo zbog ljubavi kojom je ljubilo Isusa. To se nije dogodilo stražarima, jer oni nisu ljubili Isusa, za njih je bio zločinac. I one trče radosno. I nose tu radosnu vijest. I naš je život izložen nevoljama, nedaćama… Razmišljanje o ženama koje su poslušale anđela i susrele Isusa pokazuje nam kako mi možemo susresti Isusa, slušajući Božju riječ. One su čule što im je rečeno i napravile su, i susrele su uskrslog Isusa. To se od nas traži – da poslušamo što nam kaže Božja riječ i da činimo, vjerujemo: da je Isus i danas živim, da skida kamenje s našeg srca. Kad bi tako činili bilo bi u našem srcu puno više radosti.”

Propovijed je o. Josip završio poticajem da ne žalimo za prošlim vremenima već živimo sada kao Isusovi u svakodnevnim nevoljama. Bog je s nama, On nas ne napušta, On je prisutan. Potaknuo je vjernike da budu prepoznatljivi kao Isusovi, kao oni koji u srcu nose uskrsloga Isusa. Ulazeći u ovu hodočasničku godinu upravo su vjernici, kao oni koji u srcu nose Uskrsloga, jer su Njegov hram poticaj svima koji će doći u Marijino svetište da susretnu Boga. Vjernici takvim životom privlače ljude Bogu. Oni imaju nadu i smisao i nose ih drugima, zaključio je.

U euharistijskom slavlju preporučili su Gospodinu potrebe svih Marijinih štovatelja moleći svakom čovjeku hrabrost u življenju radosne vijesti u današnjem vremenu nesigurnosti i straha. Marija Majka i nada svih vjernika neka čuva i prati sve koji se utječu Njoj u zagovor.

Program hodočasničke godine može se pratiti na: www.zupa-molve.com ili Facebook: Marijino svetište Molve.