Četrnaesta noć kazališta, u koju je ove godine uključeno više od 150 institucija u 48 gradova i mjesta u Hrvatskoj, otvorena je u subotu navečer u Dječjem kazalištu Dubrava kratkim lutkarskim performansom nakon kojega je premijerno izvedena predstava “Peća i vuk”.

Voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski podsjetila je da je manifestacija Noći kazališta počela 2008. godine upravo iz Dječjeg kazališta Dubrava i Šibenskog kazališta te se otada proširila diljem zemlje i izvan hrvatskih granica.

Ove godine, istaknula je, Noć kazališta održava se u 48 mjesta na gotovo 70 pozornica i u njoj sudjeluje više od 150 javnih i nezavisnih kazališta, neformalnih kazališnih skupina, centara za kulturu, pučkih učilišta i svih koji podržavaju kazališnu djelatnost izvan velikih centara, ali i u hrvatskim narodnim kazalištima i u velikim središtima.

Predstavu “Peća i vuk” Sergeja Prokofjeva, koja je potom izvedena, režirao je Mario Kovač po dramaturgiji Martine Jurišić, a lutke je dizajnirao i izradio Jakov Gavran, koji i glumi u predstavi uz Luku Stilinovića i Petru Težak.

Tijekom večeri na programu je i predstava za odrasle kazališne grupe Lectirum “Ne daj se Njofra” u režiji Zorana Mužića.

Ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava Željko Šturlić u izjavi Hini istaknuo je da su nakon dvije pandemijske godine spremno dočekali ovogodišnju Noć kazališta. “U svakom slučaju kod nas je zabavno i za djecu i za odrasle, a nadam se prema vijestima koje dobivamo iz cijele Hrvatske, jer neke su predstave već završile, vidimo da je publike bilo stvarno puno”, dodao je.

Najveći broj institucija u manifestaciji sudjeluje večeras, no bogat program počeo je već 11. studenoga u Opatiji, a završit će 26. studenoga u Stažnjevcu.

U ovogodišnjem izdanju prvi put sudjeluju nezavisna kazališta Empiria Teatar, Kunst Teatar te Teatro Verrdi, a kao i dosad uključena su i narodna kazališta te pučka otvorena učilišta, koja su u mnogim mjestima središte izvedbeno-scenskih događanja, kulturnog i društvenog života.

Predstave koje se izvode namijenjene su svim uzrastima, od dječjih u jutarnjim satima do predstava za odrasle u popodnevnim i noćnim satima, a u popratnom programu održat će se niz koncerata, izložbi, radionica, otvorenih proba, obilasci kazališta i razgovori s umjetnicima.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, počasnog pokroviteljstva predsjednika Republike Zorana Milanovića, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.