Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivač i organizator Nagrade „Grigor  Vitez“, otvorio Natječaj za Nagradu „Grigor Vitez“ za 2022. godinu, izvijestili su u četvrtak iz Saveza.

Natječaj je otvoren od 1. prosinca 2022. i traje do 13. siječnja 2023.

Poziv je objavljen na službenoj web stranci  Saveza DND Hrvatske: www.savez-dnd.hr (pod naslovom: Poziv – Javni natječaj za nagradu „Grigor Vitez“ za 2022.).

Nagrada se dodjeljuje samo izvornim djelima, neosporne umjetničke i pedagoške vrijednosti i to: književniku/ici za najbolje književno djelo za djecu, književniku/ici za najbolje književno djelo za mlade, ilustratoru/ici za najbolje ilustracije u knjigama za djecu mlađe dobi i ilustratoru/ici za najbolje ilustracije u knjigama za djecu starije dobi.

Prijedlog za nagradu mogu dati: izdavačke kuće, udruge, društva književnika i likovnih umjetnika, obrazovne i kulturne institucije i organizacije, Društva „Naša djeca“, ogranci Matice hrvatske te sami autori.

U obzir za prijavu na poziv dolaze djela autora/ica koja su pisana hrvatskim jezikom, imaju hrvatskog  nakladnika te su prvi put objavljena u 2022. godini.

Uz popunjeni obrazac potrebno je dostaviti i po sedam primjeraka svake predložene knjige ili slikovnice koju se želi kandidirati za nagradu, a po izboru može se dostaviti i kraći pismeni prijedlog (obrazloženje) naslova i autora.

Knjige i slikovnice mogu se predložiti u jednoj od navedenih kategorija u obrascu: književni tekst, ilustracija te književni tekst i ilustracija.

Pismeni prijedlog (ispunjen obrazac) s primjercima knjiga može se poslati ili dostaviti na adresu:  Savez društava “Naša djeca” Hrvatske, Amruševa 10/IV kat, 10 000 Zagreb, s naznakom za Nagradu „Grigor Vitez“ 2022.

Rok za prijave i slanje primjeraka knjiga je do petka, 13. siječnja 2023. godine, svakim radnim danom od  8.30 do 16.00 sati.

Svečanost dodjele Nagrade za 2022. godinu planirana je za lipanj 2023.

Sve detaljnije informacije o načinima prijave i nagradi, mogu se dobiti u Savezu DND Hrvatske: 01/49 22 959 i 49 22 957 ili na e-mail: [email protected] (kontakt osoba: Marina Žilić).