Javni poziv za sufinanciranje proljetne sjetve za poljoprivrednike s područja Bjelovarsko-bilogorske županije otvoren je danas i trajat će do početka svibnja, a županija  će subvencionirati trošak kamata u visini od tri posto, za što je u proračunu osigurano 133 tisuće eura.

Župan Marko Marušić rekao je na konferenciji za novinare da je svjestan da su poljoprivrednici suočeni s povećanim troškovima za repromaterijal te da im je svaka pomoć dobrodošla.

„Natječaj raspisujemo sada kako bi se poljoprivrednici mogli javiti što prije. Prema informacijama s terena, u ovo vrijeme cijene repromaterijala i sve ostalog što je potrebno za sjetvu niže su i do 30 posto nego inače pa je ovo jedna od mjera koja pomaže konkurentnosti našeg poljoprivrednika”, istaknuo je župan prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima šest banaka sudjeluju u tom programu.

Kazao je i da je interes za ovom linijom kredita koja je započeta 2004., iz godine u godinu sve veći.

Dodao je i da Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže poljoprivrednicima putem raznih drugih mjera, te da je u županijskom proračunu ukupan iznos izdvajanja za poljoprivredu tijekom posljednje tri godine više nego udvostručen s 242 na 504 tisuće eura na razini godine.

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve u 2024. godini objavljen je danas na mrežnim stranicama Bjelovarsko-bilogorske županije, a kreditirat će se nabava sjemenja, presadnica, zaštitnih sredstava i gnojivo za sjetvu ratarskih i povrtlarskih kultura.

„Najmanji iznos kreditiranja je 660 eura, a najveći 133 tisuće eura. Korisnici kreditiranja mogu biti fizičke i pravne osobe sa sjedištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava Agencije za plaćanje u poljoprivredu, ribarstvu i ruralnom razvoju”, istaknuo je Zlatko Pavičić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu.