Projekcijom filma redatelja Kristijana Milića “Broj 55” u Karlovcu je u petak navečer svečano otvoren dvodnevni festival posvećen kaskaderima “3, 2, 1 – akcija” koji će se održavati i u Dugoj Resi.

Prvi put u Hrvatskoj publici će se omogućiti uvid u svijet kaskaderstva, na festivalu sudjeluje 17 kaskadera iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, a održava se u organizaciji Kina “Edison” i kaskadera Željka Matovine.

Na otvorenju je izveden skeč kada su kaskaderi iznijeli ravnatelja Kina “Edison” Ivana Gojmerca s pozornice koji je prije toga uspio samo reći kako očekuje da će “ovaj kulturno-turistički proizvod podignuti ponudu Karlovca”.

“S nama su vrhunski kaskaderi. Želimo pridonijeti njihovom djelovanju”, dodao je Gojmerac.

Predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ksenija Marinković oduševljena skečem na otvaranju, rekla je da se osjeća kao da je u Americi i da odmah započinje akcija.

“Ne znam kad me neki festival ovoliko razveselio. Želim vam još puno godina i ljudi koji dolaze”, poručila je Marinković.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin izrazila je zadovoljstvo što je zgrada kina s obnovom postala “izvor života”, a i osvrnula se na podatak da je riječ o jedinom takvom festivalu izvan SAD-a.

“Čestitam na inicijativi. Drago mi je da smo po dobru prepoznati, sa smo po nečemu specifični i jedinstveni”, rekla je Furdek Hajdin.

Gradonačelnik Damir Mandić izrazio je uvjerenje da će biti još mnogo izdanja ovog festivala, dok je Matovina objasnio da kaskaderi daju filmu autentičnost.

“Nadam se da će festival uvećati i vidljivost branše. Imamo i edukacije za kaskadere. Nadam se da će ovo ohrabriti redatelje i producente da se upuste u snimanje akcijskih filmova, a možda i da se kaskaderi koriste i u kazalištu”, rekao je Matovina.

Prije otvorenja demonstrirane su kaskadarske vještine i u Dugoj Resi, a dodjeljivat će se nagrade za najuspješnije i najatraktivnije kaskadere.