U petak su u Hrvatskoj službeno započele aktivnosti vezane za Europski tjedan sporta, a na svečanosti održanoj na Strossmayerovom trgu u Zagrebu otvorila ga je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Inicijativa za održavanje Europskog tjedna sporta započela je prije osam godina kada je Europska komisija odlučila odgovoriti na negativne trendove bavljenja tjelesnom aktivnošću građana, a Hrvatska se odmah priključila ovoj inicijativi.

Kroz cijeli tjedan Ministarstvo turizma i sport organizira niz aktivnosti kojima se nastoji pokazati da se sportom može baviti svugdje i u svako vrijeme te da je svaka, pa i najmanja tjelesna aktivnost važna. U osam godina je kroz programe Europskog tjedna sporta sudjelovalo više od 200.000 građana na na više od 300 događaja.

“Jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske je uključivanje što većeg broja naših građana u sportske aktivnosti, a posebno se to odnosi na djecu i mlade. Zbog toga se ulaganje u sport povećalo za više od sto posto, a kontinuirano su rasla ulaganja i u vrhunski sport za krovna sportska udruženja i nacionalne sportske saveze, ali isto tako i za sportsku infrastrukturu kako bismo sport učinili što dostupnijim svima”, rekla je ministrica Brnjac te zahvalila svim partnerima koji su se i ove godine uključili u Europski tjedan sporta kao i ambasadorima koji su svima inspiracija za aktivniji i zdraviji život.

“Trenutačno je u fazi donošenja i novi Zakon o sportu kojim će se napraviti još dodatan iskorak, a posebno važno je što će se njime omogućiti i dodatna pomoć za podršku lokalnom sportu”, dodala je Brnjac.

U sklopu otvorenja Europskog tjedna sporta, zahvaljujući partnerstvu s Hrvatskim sportskim plesnim savezom, građani su imali prilike naučiti plesne korake, testirati svoje motoričke sposobnosti za bavljenje sportskim plesom, pojedinačno i u paru, te sudjelovati u mini plesnom natjecanju i pokazati svoje plesno umijeće.

Ministarstvo turizma i sporta promoviralo je i novu inicijativu Europske komisije “HealthyLifeStyle4All”, kojoj je pristupila i Hrvatska, a kojom se promiču vrijednosti zdravog života. Građani su stoga imali priliku potpisati Odluku o zdravijem načinu života i tako simbolično odlučiti usvojiti zdrave navike.

U subotu je na rasporedu Nacionalni sportski dan koji će biti održan u Sportskom selu na zagrebačkom Jarunu od 11 do 16 sati, te BeActive Night kojoj je ove godine domaćin Karlovac, a program na Šetalištu dr. Franje Tuđmana započinje u 20 sati.