Svečano je u Klovićevim dvorima otvoren Deveti hrvatski trijenale grafike, koji predstavlja suvremenu hrvatsku produkciju kroz radove umjetnika različitih dobi i umjetničkih izražaja, kao i samostalna izložba “Nevermore” grafičarke Ines Krasić.

Ukupno 65 umjetnika različite dobi i iskustva ove godine sudjeluje u Trijenalu, izložbi koja prikazuje raznovrsna aktualna stremljenja unutar domaće grafike. Radovi koje umjetnici izlažu odlikuju se tehničkom raznovrsnošću i raznolikim umjetničkim izrazima, što naglašava izložbena struktura koja u dijalog postavlja radove mlađih i afirmiranih autora.

“Prikazom heterogenosti današnje grafičke produkcije u rasponu od metjerskog iskaza, preko protežnosti grafičkog medija putem digitalne matrice i osuvremenjivanja eksperimentiranjem unutar discipline pa sve do konceptualnog grafičkog mišljenja i akcija, pruža se uvid u suvremene tendencije grafičkog trenutka”, ističe u priopćenju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Osim Trijenala, otvorena je i samostalna izložba “Nevermore” grafičarke Ines Krasić, koja se udaljava od tradicionalne obrade matrica te se priklanja suvremenim praksama.

Radovi koje izlaže nastali su tijekom njenoga projekta “Dokolica”, u sklopu kojega propituje značenje toga pojma, koji se promatra kao stanje nevezano za rad, ali i kao “stanje izazova i odluka s kojima se današnje društvo suočava”.

Ines Krasić rođena je 1969. godine u Mostaru, a diplomirala je 1993. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je trenutno u zvanju redovne profesorice. Dobitnica je velikog sveučilišnog priznanja Ars summa Universitatis za 2020. godinu.

U umjetničkom radu bavi se politikom, socijalnim i ekološkim pitanjima te problematikom života u gradovima, kao i globalnim pitanjima.

Stvara grafičke objekte, instalacije i ‘device-art’, te niz multimedijalnih radova i instalacija koji se temelje na iskustvu mlađih generacija, čiji su životi uvjetovani tehnologijom koja ih izlaže masovnim komunikacijama, medijima i kulturi.

Dobitnica je brojnih likovnih nagrada u zemlji i u inozemstvu, kao što su nagrada 25. salona mladih, Zagreb, 1998;, Velika nagrada Trijenala hrvatskog kiparstva, 2000; Akademia International Award na 24. međunarodnom bijenalu grafičkih umjetnosti u Ljubljani.

Premiju HAZU, nagradu za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća, Krasić je osvojila na prethodnome trijenalu grafike 2019.

Ovogodišnje Premije HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća i djelovanje desetak je dobitnika dodijelio je ravnatelj HAZU, akademik Velimir Neidhardt, prilikom svečanoga otvorenja Trijenala.

Kustosice izložbe su Ana Petković Basletić i Ruža Pepelko iz Kabineta grafike HAZU.

Izložba, koja ostaje otvorena do 16. lipnja, organizirana je u suradnji Kabineta grafike HAZU i Galerije Klovićevi dvori, uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija, Gradskoga ureda za kulturu i civilno društvo te Turističke zajednice Grada Zagreba.