Služba kriminalističke policije Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršila je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom, zbog sumnje u utaju poreza ili carine, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je muškarac kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Koprivničko-križevačke županije od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine, prilikom otkupa sekundarnih sirovina od građana, s ciljem da trgovačko društvo izbjegne plaćanje poreza, propustio obračunati, prijaviti i platiti porez na dohodak od posebnih vrsta imovine u iznosu od 9.383,00 eura, a koja obveza je nastala otkupom sekundarne sirovine.

Također, sumnja se da je osumnjičeni u istom razdoblju u poslovnim knjigama trgovačkog društva prikazao manju količinu ukupnog otkupa sekundarnih sirovina od količine koju je dalje isporučio kupcima, dok za razliku količine sirovina nije posjedovao dokumentaciju o stjecanju, te je poslovne knjige vodio na način da je otežana preglednost poslovanja i imovinskog stanja trgovačkog društva.

Nadalje, sumnja se da je osumnjičeni neistinite otkupne blokove koristio kao istinite, knjižeći ih u blagajničkom dnevniku kao osnovu isplate novca iz blagajne trgovačkog društva.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao i protiv trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela utaje poreza ili carine u svezi povreda Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.