Jednogodišnje proučavanja drenažnog sustava ispod Koloseja otkrilo je fragmente kostiju medvjeda i velikih mačaka, vjerojatno korištenih za borbu ili kao plijen u igri lova u drevnoj rimskoj areni, rekli su arheolozi.

Ostala otkrića uključuju više od 50 brončanih novčića iz kasnog rimskog razdoblja, kao i srebrni novčić iz oko 170.-171. godine nove ere u spomen na 10 godina vladavine cara Marka Aurelija, dodali su u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Sjemenke voća kao što su smokve, grožđe i dinje, kao i tragovi maslina i orašastih plodova – za koje se smatra da ukazuju na ono što su gledatelji grickali tijekom predstava – također su pronađeni u 2000 godina starom kamenom amfiteatru.

Studija, koja je započela u siječnju, uključivala je čišćenje oko 70 metara odvoda i kanalizacije ispod Koloseja i smatra se da baca svjetlo na njegove kasnije godine prije nego što se prestao koristiti oko 523. godine.

Alfonsina Russo, direktorica Arheološkog parka Koloseja, rekla je da otkrića “produbljuju naše razumijevanje iskustva i navika onih koji su dolazili na ovo mjesto tijekom dugih dana posvećenih spektaklima”.