Otkazana je još jedna rasprava pred Sudom BiH protiv čelnika Republike Srpske Milorada Dodika nakon što je obrana nastavila koristiti proceduralne mogućnosti i zatražila izuzeće sudaca u tome predmetu u kojem mu se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog međunarodnog predstavnika.

Dodik je u sudnici vrijeđao tužitelje kazavši kako oni “nisu nikakvi pravnici, nego obične ništarije” opetujući tvrdnje da se radi o političkome procesu. Obrana je nakon toga zatražila izuzeće predsjedatelja sudskog vijeća Mirsada Strike i još sedam sudaca koji rade na tome predmetu.

Sudac Strika je predložio da se razdvoji sudski postupak protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i ravnatelja Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog njegovog zdravstvenog stanja. Lukić je jučer hitno hospitaliziran i zadržan na liječenju u Banjoj Luci pa danas nije nazočio suđenju.

Sud BiH bi odluku o izuzeću sudaca trebao donijeti naknadno. Ranije je Dodikova obrana tražila izuzeće tužitelja, no taj je zahtjev odbijen.

Nakon izlaska iz sudnice čelnik Republike Srpske izjavio je kako je sudski postupak protiv njega politički motiviran i da iza svega stoje stranci.

“Još se jednom pokazalo da su sud i tužiteljstvo politički instruirani, da ne smiju mrdnuti bez stranaca. Ovo je čisti politički proces kojemu ne pomažu pravne činjenice”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovno njemačkog političara na čelu međunarodne uprave Christiana Schmidta nazvao “lažnim visokim predstavnikom” i ustvrdio za sebe da je sve radio po Ustavu Republike Srpske.

Ocijenio je kako ga se neće moći osuditi na kaznu zatvora zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret.

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje dva zakona što ih je donio parlament RS, iako ih je svojim odlukama poništio visoki predstavnik. Za to kazneno djelo sada im prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti.

Čelnik Republike Srpske godinama osporava autoritet visokog međunarodnog predstavnika te je u stalnome sukobu s Uredom visokog predstavnika i američkom administracijom zbog najava da bi mogao pokrenuti odcjepljenje Republike Srpske od BiH zbog nametnutih odluka i zakona.