Poduzetnik Tihomir Pajić osuđen je na temelju nagodbe s europskim tužiteljstvom na osam mjeseci zatvora, zamijenjenih radom za opće dobro, nakon što je na Županijskom sudu priznao da je od svoje rođakinje Magdalene Dovečer tražio pogodovanje na EU natječaju.

Bivša djelatnica HAMAG-BICRO-a Magdalena Dovečer u travnju ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu također se nagodila s europskim tužiteljima u zamjenu za blažu kaznu te joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, a koja joj je zamijenjena radom za opće dobro.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je, ne navodeći identitet optuženice, priopćio je da je presuda donesena na temelju sporazuma stranaka budući da je Dovečer priznala počinjenje kaznenog djela. Dodaje da je Dovečer izrečena i novčana kazna u iznosu od 5000 eura.

Tužiteljstvo je teretilo Dovečer da na traženje svog ujaka Tihomira Pajića namjestila natječaj “Grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala” u sklopu projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)”, financiranog sredstvima EU u vrijednosti od 113 tisuća eura.

Dovečer je, ističu u EPPO-u, osigurala da se ugovor o javnoj nabavi, bez obzira na zaprimljene ponude drugih ponuditelja i sukladno njihovom dogovoru, dodijeli njenom rođaku Pajiću kao vlasniku obrta za grafički dizajn.

Nadodaju kako je unatoč pogodovanju u postupku javne nabave, kao i ustrajanju Dovečer na odabiru Pajićevog obrta, čak i nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila njezinu prvotnu odluku, na kraju odabran drugi ponuditelj usluga grafičkog dizajna.

Mediji su nakon uhićenja Dovečer i Pajića u rujnu 2022. izvijestili kako je optužena, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije no što se EPPO oglasio o pokretanju istrage.