Oštećeni dimnjaci su velika opasnost za građane

23. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Oštećeni dimnjaci su velika opasnost za građane

Sanjin Strukić/PIXSELL


Hrvatska gospodarska komora (HGK) u ponedjeljak je upozorila da su dimnjaci oštećeni potresom velika opasnost za građane te ih pozvala da, ako primijete probleme, prekinu uporabu uređaja na loženje i obavezno kontaktiraju dimnjačara ili distributera plina.

Snažan potres koji je pogodio Zagreb i sjeverozapad Hrvatske ostavio je velike štete na dimnjacima, a ta oštećenja predstavljaju ozbiljnu opasnost za građane, naveli su iz HGK.

“Oštećenja dimovodnih sustava mogu prouzrokovati trovanja, požare i druge posljedice po zdravlje ljudi i sigurnost imovine”, istaknuo je voditelj Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić.

Upozorio je i na koja oštećenja, odnosno neispravnosti treba obratiti pozornost. To su oštećeno ušće (vrh dimnjaka), vidljive pukotine na vanjskoj stjenki dimnjaka, povrat dimnih plinova (dima) u prostor, problem sagorijevanja goriva (naročito kod krutih goriva), loši spojevi ložišnog uređaja i dimnjaka, učestali prekidi rada uređaja (naročito kod plinskih uređaja) i ostala oštećenja i znakovi koji ukazuju na sumnju u neispravnost sustava.

“Primijetite li takve probleme na svojim dimnjacima obustavite korištenje uređaja za loženje i dimnjaka te obavezno kontaktirajte vašeg nadležnog dimnjačara ili distributera plina za detaljnije upute“, poručio je Lončarić.

Iz HGK navode kako statistika pokazuje da požari u ogromnom postotku (preko 90 posto) izbijaju u kućanstvima koja ne koriste usluge dimnjačara, odnosno ne održavaju redovno svoje dimnjake.

Taj problem je dodatno potenciran potresom pa iz Grupacije dimnjačara HGK apeliraju da im se građani koji sumnjaju na probleme jave za pomoć u što većem broju.

(Hina)

Facebook Comments