Poznata izreka ‘Ako ne želiš da se posao obavi – osnuj komisiju!’ pripisuje se britanskom državniku Winstonu Churchillu. S pravom ili ne, u svakom slučaju ako ga W. C. i jest prvi ovako sažeo, princip je mnogo stariji. Zanimljivo je podsjetiti na jednu komisiju koja je djelovala u Križevcima i okolici tijekom 1764., prije više od 250 godina.

Dogodilo se da je negdje u svibnju 1764., grof Josip Kazimir Drašković, veliki župan Križevačke županije obaviješten da je stavljen na čelo komisije koja treba izravnati razmirice između civila i vojske u pograničnim područjima. Takve su razmirice zbog dvojne administracije bile stalne, te su se u njih uključili čak i crkveni redovi. Franjevci u Križevcima bili su skloni vojnoj upravi, a pavlini civilnoj.

No, krenimo redom.

povjerenstvo-05

Josip Kazimir Drašković (Hrvatski povijesni muzej, foto Facebook)

Josip Drašković bio je imenovan županom osam godina ranije. Naslov ‘velikog župana’ zapravo je bio samo dobro plaćena sinekura, bez ikakve obaveze da se upliće u poslove županije. Malobrojne je operativne poslove županije (u okvirima apsolutno centralizirane države) vršio podžupan. Župan nije boravio u županiji, rijetko je i svraćao u nju. Položaji župana rotirali su se među najvišim velikašima, koji su ionako boravili u Varaždinu ili na ladanju.

Tako je Josip Kazimir došao, najprije u Cirkvenu, jer su tamo navodno krenuli neki problemi. Zajedno s njim i nekoliko velikaša, koji su također imenovani u komisiju, a s vojne strane general Beck sa grupom visokih časnika. Zasjedati su počeli 15. svibnja.

povjerenstvo-04

Županijska palača u Križevcima

Bez ikakvih uputa, svi su skupa sjedili za stolom i gledali se, ne znajući što bi počeli. Od dosade počeli su se svađati kome pripada koje mjesto za stolom, čiji je položaj časniji i slično. Onda su konačno iz Beča došle upute da se obiđu pogranična naselja gdje treba očekivati probleme, da razgovaraju sa žiteljima i potom slože dva izvještaja, civilni na latinskom, a vojni na njemačkom.

povjerenstvo-02

Trakošćan, dvor Draškovića

Potom da oba izvještaja prevedu, civilni na njemački i vojni na latinski. I da ne poduzimaju ništa nego da samo pišu izvještaje. Nakon Cirkvene obišli su Dubravu, pa potom Kalnik, Glogovnicu, Rasinju i Gradec. Potom su obilazak proširili i na Koprivnicu i Viroviticu, i dalje uz strogu uputu da ništa ne poduzimaju.

Zadržali su se sve do božićnih blagdana, i zanimljivo je zabilježiti da je grof Drašković, boraveći ovo vrijeme u Križevcima kumovao krštenju djece nekih otmjenih križevačkih obitelji.

povjerenstvo-03

Cirkvena

Sljedeće godine, nakon ‘zimskih praznika’, ponovo su se sastali, obilazili uglavnom ista mjesta, te po završetku obilaska sastavili opširne izvještaje na latinskom i njemačkom. Sve zapisnike potom je župan Drašković odnio u Požun (Bratislavu), gdje je tada boravila kraljica, te joj ih osobno predao. Nakon toga ništa nije poduzeto, a žitelji su se dalje sami nosili sa svojim problemima, kao i prije zasjedanja Draškovićeve komisije. Ipak, dobrohotni župnik Josipović u spomenicu je zapisao da su svi sporovi riješeni na obostrano zadovoljstvo.

Krčelić ogorčeno zaključuje kako su članovi povjerenstva ‘za ništa ne poduzimati’, za svoj rad primali dnevnice u basnoslovnim iznosima: Drašković 12 rajnskih forinti, grof Patačić 8, Bedeković 5, a ostali po 4, ukupno 45 forinti dnevno. A povjerenstvo je zasjedalo mjesecima, možda i cijelu godinu.

A sve je to platio, kako Krčelić (netipično za jednog pripadnika aristokracije), ogorčeno zaključuje, ovaj bijedni puk!

povjerenstvo-07

Križevci oko 1755 (Gradski muzej Križevci)

povjerenstvo-06

Križevci

Zdenko Balog – prigorski.hr