Osnovna škola Vinica ovotjedni je domaćin mobilnosti u svojem prvom  Erasmus+ projektu pod nazivom Mythomania In Open Ar Museums(Mitomanija u muzejima na otvorenom).

U projektu sudjeluje šest država: Španjolska, kao glavni koordinator projekta, Estonija, Poljska, Slovenija, Turska i Hrvatska. U okviru projekta, sudionici su posjetili i Županijsku palaču gdje im je dobrodošlicu zaželio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji ih je upoznao s njezinom bogatom poviješću i projektima koji se trenutno provode.

Uvijek nam je drago u Županijskoj palači ugostiti sve koje put nanese u našu županiju, a prvenstveno kada je riječ o mladima. Jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije je obrazovanje. Stoga me veseli kada se učenici osim u svoje redovno obrazovanje uključuju i u ovakve vidove projekata i programa čime šire svoje horizonte i vidike, a shodno tome postaju građani koji njeguju kulturu različitosti – rekao je župan Stričak te informirao goste o županijskim ulaganjima u resor obrazovanja.

Županu su se na gostoprimstvu zahvalile ravnateljica Osnovne škole Vinica Mirjana Jambriško, ujedno i koordinator Erasmus+ projekta,  kao i Suzana Mihelčić, nastavnica engleskog jezika.

Inače, ovaj projekt je dio programa Erasmus+ usmjeren na obrazovanje, suradnju za inovacije i razmjenu primjera dobre prakse. Financiran je od strane Europske unije. Ishodi projekta su poticati aktivnosti i metode rada boravkom na otvorenom u prirodi s ciljem sprečavanja razvoja odnosno umanjenja hiperaktivnosti i sve češćih poremećaja pažnje kod učenika.

Također se potiče primjena informacijsko-komunikacijskih tehnologija kao i aktivno korištenje stranih jezika. Kroz projekt učenici tako upoznaju lokalne mitove i legende te organiziraju muzeje na otvorenom čime se potiče iskustveno učenje i suradnja, a istovremeno ih se nakratko odmiče od svakodnevnog zasićenja mnoštvom informacija i činjeničnog znanja. Tako je jedna od aktivnosti učenika prilikom njihova boravka u Vinici izrađivanje stripa i figurica od plastelina na temu legende o Starom gradu – Burgu Vinica, dok će u Stop Motion tehnici izraditi animirani film o toj legendi.

Osim razgledavanja viničkog kraja i Varaždina, sudionici projekta, posjetit će i muzeje u Trakošćanu, Krapini i Varaždinskim Toplicama.