Vjeronaučna olimpijada za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, odnosno Bjelovarsko-križevačku biskupiju, održana je u Kapeli i Bjelovaru. Na natjecanju je sudjelovalo deset ekipa iz osnovnih škola i šest ekipa iz srednjih škola.

Domaćin natjecanja za osnovne škole bila je OŠ Mirka Pereša u Kapeli. Sudjelovale su OŠ Sidonije Rubido Erdody, Gornja Rijeka, OŠ Visoko, OŠ Čazma, OŠ Mirka Pereša, Kapela, OŠ Bisag, OŠ Marije Jurić Zagorke, Vrbovec, I. OŠ Bjelovar, OŠ Krunoslava Kutena, Vrbovec, OŠ Gradec i OŠ Ivanska.

Uvodnu riječ i pozdrave najprije je uputila ravnateljica Ivana Ružman Faletar, a potom je nazočne pozdravila pedagoginja Anamarija Tuškan koja je bila zadužena za školsku i županijsko-biskupijsku razinu natjecanja iz Vjeronauka. Predstojnik Katehetskog ureda Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Mirek Hrvojić natjecateljima je čestitao na dosadašnjem uspjehu i uputio riječi ohrabrenja te je uslijedila zajednička molitva i blagoslov čime je službeno otvorio natjecanje.

Među osnovnim školama prvo mjesto osvojila je OŠ Sidonije Rubido Erdody, Gornja Rijeka pod vodstvom mentorice Martine Vidak, i time su ostvarili plasman na državnu razinu natjecanja. Drugo mjesto zauzela je OŠ Ivanska s dvoje mentora Mirjanom Ožegović i vlč. Davidom Andreićem, a treća je OŠ Bisag pod mentorstvom Sandre Završki.

Domaćin natjecanja za srednje škole bila je Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar. Natjecalo se ukupno šest ekipa i to iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Gimnazije Bjelovar, Srednje škole Vrbovec, Srednje škole Dragutina Stražimira – Sveti Ivan Zelina, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar i Srednje škole Augusta Šenoe iz Garešnice.

SKUP2

Otvorenju natjecanja nazočili su bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, tajnica Katehetskog ureda Ivana Amižić dok se predstojnik Mirek Hrvojić pridružio na kraju, budući da je bio dio povjerenstva natjecanja u OŠ Mirka Pereša u Kapeli.

Pozdrave i dobrodošlicu najprije je uputila ravnateljica Nataša Vibiral, a potom je natjecanje otvorio biskup Huzjak koji je također natjecateljima uputio čestitke za dosadašnji trud, ustrajnost i uspjeh te ih ohrabrio da i oni nastoje biti sveti u svijetu u kojem žive, jer svetost nije samo za privilegirane ili odabrane, ona se ostvaruje kroz svakodnevni život u ljubavi prema Bogu, bližnjima, prijateljima i obitelji; u svom radu i zvanju. Nakon govora uslijedila je zajednička molitva i blagoslov.

Najbolja ekipa bila je SŠ Dragutina Stražimira pod vodstvom mentorice Snježane Rukavine, čime su ostvarili plasman na državno natjecanje. Drugo mjesto zauzela je gimnazija Bjelovar čija je mentorica Andrea Pratnemer, a treće Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar mentorice Ane Savić.

SKUP3SKUP1

Bjelovarsko-križevačka biskupija sve sudionike nagradila je poklon knjigom, a tri ekipe i nagradnim ljetovanjem u Novom Vinodolskom.