Osnovna škola Đurđevac će se već od sljedeće školske godine grijat pomoću dizalice topline.

Nakon što je završena sezona grijanja već idući tjedan će krenuti i prvi radovi na ugradnji dizalice topline u našoj školi, a dizalica topline će biti smještena u postojeću kotlovnicu škole.

Ugradnjom dizalice topline postignut će se energetska neovisnost, a riječ je o sustavu koji je namijenjen grijanju, hlađenju prostora i pripremi tople vode. Za svoj rad koriste raspoložive, besplatne, obnovljive izvore energije i izvrsno su ulaganje koje se ubrzo isplati. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 140 tis. eura, a Grad Đurđevac planira projekt prijaviti na raspisane natječaje.

Podsjećamo da je Grad Đurđevac prethodno energetski obnovio školu, ugrađena je nova stolarija, zamijenjeno krovište, postavljena je termo fasada, a nedavno je izgrađena i solarna elektrana na dvorani škole, tako da je ovo samo nastavak provođenja tzv. zelenih projekata.

-Ovaj projekt potvrđuje orijentiranost Grad Đurđevca prema obnovljivim izvorima energije, povećanju energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša. Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost naših ustanova i tvrtki o vanjskim sustavima kao i cijenama energenata koje neprekidno rastu, a na što ne možemo utjecati- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao da je energetska neovisnost cilj je koji je zacrtan i u gradskoj strategiji.