Preko 20 OPG-ova i poljoprivrednih obrta koji se bave turizmom iz cijele Hrvatske osnovalo je Udrugu ruralnog turizma Hrvatske. Cilj Udruge je stvaranje povoljnijeg okruženja za bavljenje seoskim turizmom u ruralnom prostoru, a boljim povezivanjem subjekata može se revitalizirati hrvatsko selo i zaustaviti odlazak mladih, ističu u novoosnovanoj Udruzi.

Takvih subjekata je preko 700 u Hrvatskoj. Jasmina Rakić Horvat, predsjednica novoosnovane Udruge, ističe kako je njihov rad ograničen neadekvatnim zakonskim propisima, koji zapravo ograničavaju bavljenje turizmom, a ne da ga potiču. Smatra kako bi trebali biti uključeni u donošenju poljoprivredne strategije drugih akata i dokumenata koji se tiču njihovog resora.

Janko Kezele, dopredsjednik Udruge, kaže kako je popularizacija seoskog turizma u Hrvatskoj i inozemstvu ključna stavka za održivi razvoj te dodao kako je stotinjak milijuna kuna uloženo turističke poticaje seoskog turizma, a jako malo u promociju istog. Ne postoje promotivni materijali i programi za privlačenje gostiju iz Hrvatske i inozemstva, kaže Kezele.

"Kezele"

“Kezele”

Udruga će se zalagati za donošenje Akcijskog plana za razvoj ruralnog turizma u okviru Strategije razvoja turizma Hrvatske do 2020 godine, bolju koordinaciju državnih i lokalnih institucija u donošenju i provedbi propisa, i bolju suradnju s putničkim agencijama i medijima, koji su prepoznati kao ključni akteri promocije ruralnog turizma.

Osnivači Udruge su Baranjska kuća iz Baranje, Zlatni klas Otrovanec iz Podravine, Majsecov mlin iz Zagorja, Seoski turizam Rakić iz Prigorja, Seoski turizam Na malenom brijegu iz Bilogore, Seoski turizam Pirak, Stari mlin – Klet, Ladanj Kod strica, Vinarija Tušek i Seoski turizam Kezele iz Moslavine, Režekov podrum i Etnokuća Pod Okićem iz Samoborskog gorja, EKo etnoselo Strug i Seoski turizam Bistrički iz Lonjskog polja, Seljačko domaćinstvo Podžumberak iz Žumberka, Seosko gospodarstvo Srakovčić iz Gorskog kotara, izletište Butina iz Like (Sjeverni Velebit), Agroturizam familija Ferlin, Agroturizam Tikel i Agroturizam dol iz Istre te Seljačko domaćinstvo Antunović Seljačko domaćinstvo Braenović iz Dalmacije.

prigorski.hr