Hrvatski laburisti te bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prozvali su razriješenog predsjedničinog savjetnika Vladimira Šeksa, ali i cijelu Komisiju za pomilovanja, zbog smanjenja kazne nekadašnjem Šeksovom suradniku, a dok Državno odvjetništvo ne želi komentirati ovaj slučaj pravni su stručnjaci podijeljeni ima li u njemu elemenata kaznenog djela.

Hrvatski laburisti su u četvrtak predsjednicu Republike, “radi zaštite javnog morala i sprječavanja da se institut pomilovanja pretvori u sivu zonu kaznene rehabilitacije rođaka, kumova i donatora”, pozvali na javnu objavu dokumenata i obrazloženja vezanih uz pomilovanje Vanje Goldbergera, Šeksovog savjetnika za vrijeme dok je bio predsjednik Hrvatskoga sabora.

Traže i transparentno očitovanje Komisije za pomilovanja o ovom slučaju te javnu objavu kriterija kojima se predsjednica vodi kod pomilovanja osuđenih za kaznena djela.

Javnost, medije i Državno odvjetništvo Laburisti su u priopćenju pozvali da se zapitaju koji su kriteriji kojima se predsjednica vodi prilikom davanja pomilovanja, koja je odgovornost Komisije te jesu li i s kojim obrazloženjem njezini članovi predložili Goldbergerovo pomilovanje. Također, pitaju i postoji li kod razriješenog predsjedničinog savjetnika Šeksa i kaznena odgovornost za trgovanje utjecajem, je li došlo do pritisaka prema Komisiji za pomilovanja Republike Hrvatske te je li na sporno pomilovanje pozitivno mišljenje dalo Ministarstvo pravosuđa.

Šeks je za Jutarnji list potvrdio da je razriješen na osobni zahtjev zbog pomilovanja Goldbergera koji je bio osuđen zbog zloporabe opojnih droga i nedopuštenog posjedovanja oružja.

Razriješeni Šeks priznao da je zagovarao pomilovanje

U izjavi za taj dnevnik Šeks je rekao da je on zagovarao da se Goldberger pomiluje, dok je predsjednica smatrala da to nije u redu s obzirom na njegov poseban odnos s njim, zbog čega je podnio ostavku.

Zbog tvrdnji kako je zagovarao da se njegov nekadašnji suradnik pomiluje Ostojić je na svom facebook profilu postavio pitanje je li Uskok reagirao na “javno obznanjenu trgovinu utjecajem” te kada je “smijenjena ekipa na koju je Šeks po vlastitom priznanju utjecao i radi čega je i smijenjen”. “Oni su realizirali traženje da pomiluju prijateljskog dilera. Da li je USKOK express reagirao na javno obznanjenu trgovinu utjecajem”, napisao je Ostojić.

U Državnom odvjetništvu nije bilo moguće dobiti komentar ovog slučaja.

Pravni stručnjaci istovremeno dvoje ima li u ovom slučaju elemenata kaznenog djela. Nekoliko Hininih sugovornika iz redova odvjetnika i sudaca smatra da je nemoguće govoriti o nedjelu trgovanja utjecajem.

No, navode da bi se, uz pronalaženje dokaza, Šeksovo postupanje moglo sagledavati kao poticanje na zlouporabu položaja. U tom slučaju odgovornost se može proširiti i na Komisiju koja je predsjednici predložila pomilovanje.

(Hina)

fah