Od četvrtka do nedjelje Osijek će biti domaćin Svjetskog kupa na kojem će se okupiti više od 100 vrhunskih gimnastičarki i gimnastičara iz 27 zemalja svijeta, a među njima i čak 10 hrvatskih reprezentativaca.

Tako će se u četvrtak i petak u kvalifikacijama naći Filip Ude (konj s hvataljkama), Robert Seligman (konj s hvataljkama), Marijo Možnik (preča), Tin Srbić (preča), Tomislav Marković (tlo), Andrej Korosteljev (tlo), Ema Kajić (preskok), Karmen Koljanin (dvovisinske ruče), Dora Kranželić (greda, parter) i Ana Poščić (parter).

Hrvatska je na sedam dosadašnjih turnira u Osijeku osvojila čak 23 medalje, a ovo jako društvo reprezentativaca nada se taj broj povećati u subotu i nedjelju kada su na rasporedu finala.

Neće to biti lak posao, jer u Osijek su došle neke od najvećih svjetskih zvijezda predvođene višebojskim viceprvakom svijeta, Kubancem Manriqueom Larduetom, prvakom Europe Ukrajincem Olegom Vernajevim, te bivšim prvakom svijeta na parteru Rusom Denisom Abljazinom.

“Muči me ozljeda šake. Šest dana sam izostao s treninga, stalno sam na terapijama, pod tabletama sada radim, ali nisam puno proboravio na konju. Ipak, kondicijski sam jako spreman. Kao za Svjetsko prvenstvo. Vjerujem da su ozljede samo testovi preko kojih moram proći. Mislim da konj s hvataljkama prvi put nije najjača sprava ovdje nego je to parter. Ali, opet će teško biti dokopati se finala. Što je moj cilj za ovaj prvi dan. A onda se nadam da ću moći imati i važnu ulogu u finalu. Ma, samo da ruka izdrži, da svaki od nas reprezentativaca da svom maksimum, da se napunimo ovdje samopouzdanjem, jer već za mjesec dana nas čeka Europsko prvenstvo u Bernu. Lakše će biti nastaviti pripreme s nekim dobrim rezultatom u Osijeku – poželio je Robert Seligman.

Naš drugi konjaš, Filip Ude u Osijek dolazi nakon plasmana na svoje treće Olimpijske igre.

” Iskreno, u bilo kojim drugim okolnostima ja ne bih nastupio ovaj tjedan. Nastupit ću samo zato što je ovo Osijek. Prošli tjedan sam imao olimpijske kvalifikacije, a višeboj me dosta izmučio. Ali, ovo je ipak naš turnir, pred našim navijačima… Koliko god da nam je možda sada teško, Osijek nam svima treba. Olimpijske igre su pred vratima, a nema još previše natjecanja. Zato sada svako natjecanje puno vrijedi za nas olimpijce, za isprobavanje vježbi, za tempiranje forme… Ići ću u kvalifikacijama start od 6,7, a u finalu ono što pripremamo za Rio, 7,0 ili 7,1. Nema više vremena za opipavanje situacije, sada se ide na sve ili ništa, najjače vježbe”, rekao je Ude.

Mnogi prognoziraju da će parter biti prava poslastica, a u njoj će biti i dva najbolja hrvatska parteraša, finalisti posljednjeg EP-a, Tomislav Marković i Andrej Korosteljev.

Organizatori osječkog turnira poprilično su se potrudili da to ne bude samo još jedno veliko sportsko natjecanje. Pripremili su niz popratnih sadržaja, ali i novih za gimnastiku. Tako će u petak od 18 sati u Gradskom vrtu biti pravi glazbeno-sportski spektakl. Više od 500 plesača proslavit će Svjetski dan plesa nakon čega će sjajna rock grupa Vatra održati koncert, a predgrupa će im biti vinkovački bend Revolušn. Istu večer biti će održano javno izvlačenje startnih brojeva finala, a novi će biti i grafički prikaz ocjena kako bi publika što lakše pratila natjecanje.
(Hina)

fah