Jubilarni, deseti Zagreb Design Week otvoren je 26. rujna na Zagrebačkom velesajmu. Već deset godina, najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj, predstavlja sve oblike dizajna, od produkt dizajna i vizualnih komunikacija, preko mode do dizajna hrane.

ZGDW nagrada jedina je međunarodna nagrada za dizajn u Hrvatskoj. Projekti se prijavljuju iz cijelog svijeta u šest kategorija. Međunarodni, stručni, žiri glasa u dva kruga, a najbolji projekti izlažu se na izložbi finalista u središnjoj lokaciji ZGDW-a. U parku Zagrebačkog velesajma održana je svečana dodjela nagrada „ZGDW AWARD“ gdje je u kategoriji društvene inovacije studentica Sjevera s Umjetničkog studija, Studij medijskog dizajna Viktorija Paljug dobila drugu nagradu za svoj projekt “Volim sebe – jedem zdravo”.

Ova kategorija obuhvaća scenarije i koncepte u kojima dizajn donosi inovaciju i odmak prema širem društvenom kontekstu, koristeći kritički odnos prema postojećim praksama i rješenjima. Od spekulativnog do primijenjenog dizajna, od postavljanja pitanja i otvaranja tema, do ideja i prijedloga rješenja za budućnost ili alternativnu sadašnjost.

„Volim sebe – jedem zdravo.“, rađen je u sklopu kolegija Vizualne komunikacije i novi mediji pod mentorstvom doc. art. Luke Borčića kao društvena kampanja protiv dječje pretilosti, a namijenjen je prvenstveno roditeljima i njihovoj djeci.

Glavna ideja projekta temelji se na izradi praktičnog rješenja kojim se putem zabavno-edukacijske društvene igre s kartama djecu potiče da igrajući nauče i memoriziraju određene vrijednosti hrane, savladaju različite izazove kroz fizičku aktivnost te se pritom dobro zabave.

rad rad 02 rad 03