Orguljaš Ivon Fabijanec održao koncert ususret svetkovini Velike Gospe u Močilama

15. kolovoza 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti Orguljaš Ivon Fabijanec održao koncert ususret svetkovini Velike Gospe u Močilama

Foto: Jelena Grubić


Ivon Fabijanec, orguljaš i zborovođa u svetištu Majke Božje Močilske u Koprivnici, svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu te župi Presvetog Trojstva u Legradu održao je u petak poslijepodne orguljaški koncert u Močilama.

Na inicijativu župnika mons. Leonarda Markača, župni orguljaš, student treće godine Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mag. theol. Ivon Fabijanec izveo je djela poznatih orguljaških majstora i skladatelja J. Pachelbela, G. Muffata, L. Ebnera, J. P. Sweelincka i drugih, te ona manje poznata anonimnih autora koji su djelovali na koprivničkom području.

Sve izvedbe nagrađene su gromoglasnim pljeskom publike i željom da je ovakvih koncerata u svetištu Majke Božje Močilske više.

ivon fabijanec koncert (3)

Inače koprivnička barokna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama s cjelokupnim inventarom u koji se ubrajaju i župne orgulje, odnosno pozitiv s 8 registara, manualom i pedalom Josipa Otoniča iz 1807. godine, jedna je od vrijednije kulturne baštine Podravine.

Orgulje su, zalaganjem župnika, Markača, nakon desetljeća šutnje vraćene u funkciju, te i danas služe pri glazbenom oblikovanju liturgijskih slavlja.

ivon fabijanec koncert (2)

Ivon Fabijanec je svoje prve orguljaške korake počeo pri poznatoj koprivničkoj orguljašici mag.art. Nataliji Imbrišak u čijoj je klasi maturirao 2013. godine pri Glazbenoj školi u Varaždinu. Za vrijeme studija teologije sudjeluje u pripremanju nosača zvuka zagrebačkih bogoslova ”U tebe se uzdam, Gospodine” kao voditelj i orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova.

Nakon završenog studija teologije glazbeno obrazovanje nastavlja na Institutu za crkvenu glazbu gdje izučava orgulje u klasi izv. prof. art. Elizabete Zalović, hrvatske orguljašice.