Eurovizija 2023. godine ne može se održati u Ukrajini zbog rata, objavila je Europska radiofuzna unija (EBU) u petak, dodavši da je u pregovorima s BBC-jem da se natjecanje održi u Velikoj Britaniji.

-Ukrajinska javna televizija UA:PBC  ne može ispuniti operativna i sigurnosna jamstva potrebna da televizija bude domaćin, da organizira i producira Euroviziju prema pravilima ESC-a – rekao je ESC na Twitteru.

-EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih scenarija u tjednima nakon što je u Torinu pobijedio Kalush Orchestra te dijele svoju tugu i razočarenje što se natjecanje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini –

Ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio je prošli mjesec u Torinu, dok je Ujedinjeno kraljevstvo bilo na drugom mjestu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij brzo je čestitao Kalush Orchestru na pobjedi.

Također je rekao da će Ukrajina biti domaćin Eurovizije.

-Očigledno ovo nisu okolnosti koje bi itko želio. Naravno da ćemo raspravljati o tome da BBC bude domaćin Eurovizije – rekao je BBC.

Tradicionalno, pobjednik Eurovizije domaćin je natjecanja sljedeće godine, no sigurnosna i operativna jamstva potrebna da televizija održi natjecanje znače da će tu priliku dobiti zemlja koja je završila druga.

-Naša je puna namjera da se na natjecanju dogodine jasno vidi ukrajinska pobjeda – rekao je EBU.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je: -Bit ćemo predani tome da osiguramo da natjecanje odrazi bogatu ukrajinsku kulturu, nasljeđe i kreativnost, kao i gradnju prijateljstva dvije zemlje.