Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u utorak u Pakracu u vezi s izbjegličkom krizom i mogućnosti otvaranja balkanske rute preko BiH kako ne vjeruje u rutu preko BiH, a suradnju sa Slovenijom i Srbijom je pohvalio te potvrdio kako se razmišlja i o mogućem slanju vojske na granicu.

“U ovom trenutku stvarno nema osnove razmišljati o toj ruti preko BiH. Nisam sklon nagađanjima. Što se tiče vraćanja izbjeglica, doista dobro surađujemo mi, Slovenci i Srbi, tako da je to vjerojatno tekuća dnevna koordinacija. Uistinu je dobra suradnja”, poručio je ministar Orepić, koji je u Pakracu kao izaslanik premijera Tihomira Oreškovića bio na obilježavanju 25. godišnjice napada na taj grad, prvog oružanog sukoba u Domovinskom ratu.

pakrac

Ministar Orepić potvrdio je kako se razmišlja i o mogućem slanju vojske na granicu.”Mi ćemo najvjerojatnije napraviti tu mogućnost, ali oslanjamo se potpuno na policijske snage. Napravili su to Slovenci, napravili su to Srbi, tako da ćemo mi na neki način i taj potencijal povećati, ali to je samo u smislu pripravnosti”, rekao je ministar.

Na pitanje novinara da komentira jučerašnju izjavu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka o nekim djelatnicima MUP-a koji su “bili s one strane zakona” te da odgovori smatra li to pritiskom na ministarstvo iz HDZ-a, Orepić je rekao: “Ta izjava izlazi iz korektnoga političkog i profesionalnog odnosa, ali pozivam sve političke djelatnike da izađu iz zone konflikta, uđu u zonu kompetencije i političkog natjecanja.”

pakrac
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Pakracu je u utorak misom zadušnicom za poginule branitelje i polaganjem vijenaca te Mimohodom istine obilježena 25. godišnjica napada na Pakrac.
Ministar Orepić, kao izasalnik premijera, rekao je nazočnima da predsjednik Vlade poziva sve na zajedništvo i domoljublje. Govoreći o događaju prije 25 godina, istaknuo je veličinu, snagu i htijenje naroda koji se bori za svoju slobodu te da je to bilo “vrijeme časti, dostojanstva, poštenja i zajedništva, osobina koje trebamo i danas njegovati”.

U ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović njezin izaslanik general Mladen Markač rekao je među ostalim nazočnima kako kao kršćanin žali za svakim životom i da se ne veseli ničijoj nesreći, pa ni onih koji su nas napadali. “No, moram reći da smo u Domovinskom ratu branili svoju slobodu, svoju domovinu, i nikome se nismo osvećivali”, istaknuo je general Markač.

pakrac
(Hina)

fah