Djeca su najveće bogatstvo svake zemlje i kroz upoznavanje različitih kultura i zajednička druženja, kao što je ovaj Erasmus+ projekt “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”, oni su ti koji će rušiti predrasude i graditi tolerantnija društva.

Te je riječi, na prijemu u Općini Ćićevac, sudionicima spomenute mobilnosti uputila Mirjana Krkić, predsjednica Općine Ćićevac. Na mobilnosti u Srbiji, 10 učenika, članova Erasmus+ tima OŠ Sveti Petar Orehovec, boravilo je od 21. do 25. ožujka zajedno s timovima iz Sjeverne Makedonije i Rumunjske, a tijekom četiri dana imali su različite aktivnosti vezane uz lažne vijesti, glavnu temu ove mobilnosti, javljaju iz Osnovne škole Sveti Petar Oreheovec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izuzetak je bio prvi dan posvećen međusobnom upoznavanju, razgledavanju Ćićevca i predstavljanju čak 15 prezentacija o poznatim ličnostima i mjestima u Srbiji. Svaka zemlja trebala je pripremiti po tri prezentacije, a orehovečki je tim pripremio i predstavio prezentacije o Beogradu, Đerdapu i tenisaču Novaku Đokoviću.

O lažnim vijestima Erasmus+ timove poučavao je politolog Ilija Jovanović iz kruševačkog Edukativnog centra. Između ostalog učenike je upoznao s terminom fact-chacker. To su mrežne stranice za provjeru informacija, a upoznali su i nekoliko mrežnih stranica (Tineye, Yandex..) na kojima se može provjeriti porijeklo fotografija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedan od zadataka učenika bio je i analiza vjerodostojnosti vijesti. Taj su zadatak radili u grupama te su ga predstavnici svake grupe prezentirati na engleskom jeziku.

Novinarka Jelena Marković, suradnica agencije TANJUG i nekoliko srpskih portala, vodila je radionicu o osnovama foto novinarstva. U sklopu te radionice učenici su imali zanimljiv terenski zadatak fotografiranja na Bagdali, poznatom kruševačkom izletištu. Najbolje fotografije po izboru svake grupe na kraju su završile na čokoladicama kojima su nas posljednjeg dana darivali domaćini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Lijepo je biti novinar, ali ako niste od onih koji pišu istinu bolje je da izaberete neko drugo zanimanje – na kraju posljednje radionice poručila je novinarka Marković sudionicima mobilnosti.

Orehovečki učenici, te učenici iz Rumunjske i Sjeverne Makedonije bili su izuzetno zadovoljni prijemom domaćina iz škole “Dositej Obradović” iz Ćićevaca u Srbiji. Domaćini su se doista potrudili i izvrsno su organizirali sve radionice i kulturne aktivnosti, a ljubaznost i spremnost na pomoć u različitim situacijama doživjeli su i u Kruševcu, Paraćinu te Vrnjačkoj Banji, mjestima koje su također posjetili tijekom Erasmus+ mobilnosti u Srbiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA