Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec organiziralo je u srijedu  u prostorijama Društveno kulturnog centra “Kuća ideja-prostor zajedništva”, radionicu na temu „Prvi svjetski rat u Kalničkome prigorju“.

Voditelj radionice bio je povjesničar dr. sc. Tomislav Bogdanović. U sklopu radionice polaznici su analizirali arhivsku građu vezanu za Prigorje u vrijeme Prvoga svjetskog rata. U prvom dijelu radionice Bogdanović je dao pregled upravno-teritorijalnog i vojnog ustrojstva Austro-Ugarske Monarhije s naglaskom na Kalničko prigorje.

Drugi dio bio je vezan za gospodarstvo, društveni život i svakodnevnicu za vrijeme rata, a poseban naglasak dan je popisima stanovništva kao i trendu prirodnog prorasta uz komparaciju na nedavno objavljen popis stanovništva.

Radionica “Prvi svjetski rat u Kalničkome prigorju“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana-Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga, ali i zainteresiranoj javnosti na održavanje osme od predviđenih deset radionica Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec, pod nazivom „Povijesni galop“.

IMG_1385 IMG_1387 IMG_1388 IMG_1389 IMG_1390 IMG_1391 IMG_1392