Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je u petak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o mogućnostima za postizanje mira u Ukrajini, razljutivši neke europske čelnike koji su upozorili da ne pokušava primiriti Moskvu i poručili da on ne govori u ime EU-a.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-om. U prvih pet dana Orban je posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u Kijevu i osnovao savez u Europskom parlamentu s drugim desničarskim nacionalistima “Domoljubi za Europu”.

Potom je otputovao u Moskvu u, kako kaže, “mirovnu misiju”, nekoliko dana prije samita NATO-a u Washingtonu na kojem će biti riječi o daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini protiv ruske agresije.

To je bio prvi sastanak nekog čelnika EU-a s Putinom u Moskvi od travnja 2022., dva mjeseca nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu, i prvi Orbanov posjet Moskvi od tada, premda su se dvojica čelnika sastali drugdje.

Orbanov posjet izazvao je snažne kritike europskih kolega i Ukrajine koja je rekla da nije bila unaprijed konzultirana.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da će samo jedinstvo i odlučnost unutar EU-a utrti put pravednom i trajnom miru u Ukrajini.

“Smirivanje neće zaustaviti Putina”, objavila je na X-u.

Putin, koji je primio Orbana u Kremlju, rekao je da su razgovori bili korisni, ali i optužio Ukrajinu da ne želi okončati rat koji traje već dvije i pol godine te istaknuo da su njegove vlastite ideje za okončanje sukoba, za koje Ukrajina tvrdi da se svode na kapitulaciju, jedini put naprijed.

“Njihova provedba, čini nam se, omogućila bi da se zaustavi neprijateljstva i počne pregovore”, rekao je Putin novinarima.

“Opetovano govorim da smo uvijek bili i ostajemo otvoreni za razgovore o političkom i diplomatskom rješenju.”

“Međutim, s druge strane (u sukobu) čujemo da postoji oklijevanje da se riješi pitanja na taj način.”

Putin je prošli mjesec rekao da će Rusija okončati sukob ako Kijev pristane odustati od svojih težnji da uđe u NATO i preda u cijelosti četiri regije na koje Moskva polaže pravo, što je Kijev odbacio kao neprihvatljivo.

Ukrajina smatra svoj mirovni plan u 10 točaka i nedavnu međunarodnu konferenciju koja se na njemu temeljila kao jedini realistični put te napominje da Orbanov posjet Moskvi nije bio koordiniran s Kijevom.

“Podsjećamo vas da smo i dalje nepokolebljivi u pogledu našeg načela da ‘nema dogovora o Ukrajini bez Ukrajine’ i pozivamo sve države da to strogo poštuju”, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Skepticizam u pogledu mađarskih motiva

Orban, kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini koji ima najbolje odnose s Putinom od bilo kojeg drugog europskog čelnika, rekao je da razumije da nema mandat EU-a za posjet Moskvi, ali i istaknuo da se mir ne može postići “iz udobne fotelje u Bruxellesu”.

“Ne možemo se zavaliti i čekati da rat nekim čudom prestane”, objavio je na X-u.

Orban je rekao novinarima da Mađarska smatra svoje predsjedanje EU-om “u idućih pola godine i posao koji će biti urađen mirovnom misijom”.

“Ovaj rat se odražava također u uništavanju našeg gospodarskog razvoja i pada naše konkurentnosti. Ukratko, rekao sam predsjedniku (Putinu) da Europa treba mir.”

Premda treba mnogo koraka da bi se zaustavio rat i premda su stajališta Moskve i Kijeva i dalje jako udaljena, Orban je rekao da je njegov posjet prvi korak prema obnovi dijaloga.

Europski diplomat, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da Orbanov posjet znači da je skepticizam unutar EU-a u pogledu mađarskog predsjedanja Unijom bio “nažalost opravdan – riječ je samo o promicanju interesa Budimpešte”.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda optužio je Orbana da podriva predsjedništvo EU-a. “Ako zaista težite miru, nemojte se rukovati s krvavim diktatorom, uložite sve napore kako biste pomogli Ukrajini”, objavio je na X-u.

Estonska premijerka Kaja Kallas, koja će biti nova šefica diplomacije EU-a, rekla je da Orban iskorištava predsjedanje EU-om kako bi izazvao pomutnju. “EU je ujedinjen, jasno stoji uz Ukrajinu i protiv ruske agresije”, rekla je.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto uzvratio je riječima: “Mađarska je neovisna zemlja pa mislim da ne bismo trebali obraćati pozornost na takvu vrstu kritika. Vrijeme je dokazalo… da bez dijaloga, bez otvorenih kanala za komunikaciju, nema rješenja za ovaj rat.”