Na suđenju Kristini Ferko (28) za pokušaj teškog ubojstva Denisa Matijačića, kojemu je prema optužnici ulila antifriz u piće, u srijedu je na karlovačkom Županijskom sudu udovoljeno zahtjevu obrane da se saslušaju novi svjedoci koji bi trebali dokazati da Ferko ima alibi za vrijeme zločina.

Njihovo je saslušanje najavljeno za 22. i 23. veljače. Svi bi, po riječima braniteljice Marije Kos trebali govoriti “na okolnost alibija”, odnosno da kobnog popodneva, 22. siječnja, pa sve do vremena kada je Matijačić slao poruke da mu je pozlilo Kristina Ferko “nije mogla biti s njim, jer je bila na drugim mjestima, o čemu postoje svjedoci“.

Ferko opružnica tereti da je Denisa Matijačića u siječnju 2020. u mjestu Lović Prekriški otrovala antifrizom podmetnutim u piće, što je okvalificirano kao pokušaj teškog ubojstva.

Njeni roditelji i sestra odbili su blagodat da zbog bliskog srodstva ne moraju svjedočiti te su danas iznijeli gotovo potpuno identično svjedočenje, da je Ferko popodne, kada se trovanje dogodilo, bila na poslu i na proslavi Vincekovog u jednom podrumu, za što navodno postoje i drugi svjedoci te je obrana zatražila da se i njih ispita.

U vezi antifriza današnji su svjedoci rekli da je Kristina Ferko tog dana bila u Karlovcu, da je na povratku kupila antifriz za automobil kojeg je trebalo dotjerati za skorašnji tehnički pregled, a da je ona i inače kupovala sve potrebno za njihova tri automobila, dva traktora i dva motora, “jer to voli”, kako je rekla sestra Marija.

Također su rekli da je Kristina ishodila 2015. i 2016. sudsku odluku da se Matijačiću zabrani da joj se približava, zbog toga jer joj je, kako je rekla majka Marica Ferko, slao poruke “groznog sadržaja” i radio štetu na automobilu i na njihovom vinskom podrumu.

Svi su kazali i da da nakon toga s njim nije imala problema te da se nisu kretali u istom krugu ljudi.

Matijačić je, kako piše u optužnici, popio sok iz boce mineralne vode u koji je okrivljenica stavila otrovni etilen-glikol, a da je on sok “popio ne sumnjajući da se u piću nalazi otrovna supstanca“. Tijekom noći mu je pozlilo te mu je život bio spašen samo zahvaljujući pravovremenom i intenzivnom liječenju.

Na ranijem svjedočenju prošle godine Matijačić je opisao susret i ispijanje pića u Loviću Prekriškom i rekao da mu je Ferko kazala “da sve popije, jer to piće opušta mišiće i mijenja pore”. Kazao je da je na to nasjeo, sve popio te pješice otišao kući. Požalio se da od tog događaja ima problema s pamćenjem, spavanjem te da ima i noćne more.

Policija je pregledala njegov mobilni uređaj, a u kojem navodno postoje međusobni SMS-ovi iz vremena kada je Matijačiću pozlilo, no odvjetnica Kos je danas sudu priložila policijske fotografije sadržaja komunikacije te ustvrdila da će poslužiti kao dokaz da “Kristina Ferko u kritično vrijeme nije imala kontakte s brojevima telefona s policijskog popisa“.

Na jednom od prethodnih suđenja o sadržaju sms poruka svjedočila je Matijačićeva sestra Dijana Matijačić koja je rekla da je u jednoj od njih on pitao Kristinu: “Što si mi u Janu stavila?”. Također je rekla da je ona dala policiji mobitel u vrijeme kada joj je brat već bio u komatoznom stanju. (Hina)