Saborska lijeva oporba izvijestila je u ponedjeljak da je zatražila ocjenu ustavnosti Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji propisuje određenim skupinama građana obavezu javljanja HZZO-u kako ne bi izgubili pravo na zdravstveno osiguranje.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je Ustavnom sudu prošlog petka Klub Možemo! zajedno sa zastupnicima klubova SDP-a, Centra, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom, IDS-a, HSS-a i RF-a, Socijaldemokrata, Fokusa i Reformista te nezavisnim Marinom Lerotićem.

Prema zakonu o zdravstvenom osiguranju određene skupine građana s prebivalištem u Hrvatskoj moraju se osobno javljati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) jednom u tri mjeseca, a ako se ne jave automatski gube pravo na zdravstveno osiguranje, kazala je Sandra Benčić (Možemo) na konferenciji za novinare u Saboru.

Tvrdi kako je, od travnja kada je zakon stupio na snagu, do danas više od 100 tisuća građana izgubilo pravo na zdravstveno osiguranje. Riječ je primjerice o studentima koji studiraju izvan Hrvatske, osobama koje su na bolničkom liječenju, osobama koje rade na nesigurnim radnim mjestima na temelju autorskih ugovora ili ugovora o djelu, navela je.

„HDZ je donio takav zakon jer je nesposoban godinama riješiti pitanje prebivališta u Hrvatskoj ”, ustvrdila je Benčić.

Andreja Marić (SDP) kaže događa se upravo ono na što su upozoravali. Kronični bolesnici, osobe starije od 65 godine, osobe s invaliditetom, studenti, majke na rodiljnom i roditeljskom dopustu bez da su obaviješteni ‘potezom pera’ ostali su bez zdravstvenog osiguranja, kazala je.

„Zakonom stradavaju oni koji žive najteže i koji su najranjiviji”, dodala je Anka Mrak Taritaš (GLAS) i podsjetila na Ustav koji svakom građaninu jamči pravo na zdravstvenu zaštitu.

„Imamo premijera koji je bezobrazan i bahat, ministre koji se ponašaju po uzoru na premijera, a sada i pojedine ustanove, HZZO, koji isto pokazuje bezobraštinu i bahatost”, rekla je Mrak Taritaš.

Na slučaju ZDS u Vukovaru vidjet ćemo vrijede li zakoni za sve jednako

Na pitanje o ustaškim povicima na komemoraciji u Vukovaru, Benčić i Mrak Taritaš odgovorile su kako će se na tom slučaju vidjeti vrijede li zakoni za sve jednako. „Vlada ima dvostruke kriterije i na ovom slučaju će se vidjeti jesu li ili nisu spremni provoditi zakon koji su sami donijeli”, ustvrdila je Benčić.

“ZDS je ustaški pozdrav i tu pandorinu kutiju premijer nije želio i nije htio zatvoriti”, rekla je Mrak Taritaš koja ne očekuje jednako postupanje kao u slučaju navijača.

Benčić je komentirala i odavanje počasti civilnim žrtvama u Vukovaru bacanjem vijenaca u Dunav kazavši da svake godine posjećuju i Memorijalno groblje i Ovčaru, te bacaju vijence u Dunav za sve civilne žrtve Domovinskog rata i za sve one koji još nisu pronađeni. „Ove godine je na tome posebna medijska pažnja samo zbog toga jer je Ivan Penava unaprijed prijetio nama i SDSS da neće dozvoliti da dođemo u Vukovar”, rekla je.

„Mi smo u Vukovaru bili kao i svake godine u Koloni sjećanja, te kao i svake godine stavili vijenac u Dunav za sve civilne žrtve rata. To podrazumijeva sve žrtve rata bez obzira na njihovu etnički pripadnost, uključuje i nevine građane srpske nacionalnosti koji su izgubili život u ratu” , poručila je.

Na novinarski upit o mogućoj  koaliciji HDZ-a i DP-a Marić, Benčić i Mrak Taritaš ocijenile su da je HDZ-u na sve spreman kako bi došao do većine.

„Jasno je već sada da će glas za HDZ biti glas za DP i obratno”, rekla je  Benčić, a Mrak Taritaš je podsjetila da je Ivan Penava  (DP) ‘dijete HDZ-a’.