Nakon raspuštanja 10. saziva Hrvatskog sabora u četvrtak dio oporbe rekapitulirao je mandat iza njih, uz ocjenu da su ga obilježili kriminal i korupcija HDZ-a, a među najgore odluke uvrstili su donošenje lex AP-a i izbor Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika.

“U ovom mandatu najzabavnije nam je bilo gledati kolege iz HDZ-a kako kukaju da ništa ne predlažemo, a onda nakon što nešto predložimo, za nekoliko tjedana nas ‘iskopiraju’ i prepisuju naše antiinflatorne mjere već dvije godine. Govorili su i da ne znamo ništa napraviti, a onda napravimo program za umirovljenike te Piletić prekjučer najavljuje da će jednokratne dodatke, kakve primjenjuju zadnje tri godine, pretvoriti u trajne”, ocijenio je 10. mandat Sabora Peđa Grbin (SDP).

HDZ je, istaknuo je, u ovom mandatu pokazao da, uz krađu novca u milijardama, krađu drva, željeza, kradu i ideje i ništa im nije strano. U kampanji će govoriti o HDZ-ovoj korupciji i pokušaju da je sakriju iza dimne zavjese, te standardu građana te kako ljudima osigurati da im bude bolje.

Ne znam kada će biti izbori, ali što prije, to bolje jer sramota i nakarada od lex AP-a i Turudić, koji je u jučer u sumornoj atmosferi ustoličen za glavnog državnog odvjetnika moraju biti izbačeni s hrvatske političke scene, što prije, poručio je.

“Žalim što smo danas morali nazočiti izglasavanju jednog zakonskog prijedloga koji će sramotno obilježiti ovaj mandat Sabora, donijeli smo zakon lex AP, koji sigurno nije prilog većoj demokratičnosti društva i onome što se naziva javnim interesom“, kazao je Davorko Vidović (Socijaldemokrati) na konferenciji za novinare.

Razočaran je i izbacivanjem njega i još nekoliko zastupnika iz SDP-a tijekom ovog saziva, ali i sretan što su im se pridružili još neki članovi, nakon čega su osnovali svoj Klub, koji je brojao 18 zastupnika i postao najveći opozicijski Klub, a onda i stranku.

Kaže kako su u četiri godine su propuštene prilike za ozbiljne reforme koje bi omogućile da zemlja krene nabolje. “Dobro je što nije bilo i gore“, kazao je Vidović i dodao da je su Socijaldemokrati spremni za izbore kad god oni bili.

‘Sabor doveden u ulogu poslužitelja Vlade’

‘Smiješnom i ničim utemeljenom objedom’ ocijenio je tvrdnje nekih o mogućoj suradnji Socijaldemokrata s HDZ-om nakon izbora. „Da je netko od nas 18 htio ići s HDZ-om, napravili bi to odmah. Ne vidimo mogućnost da budemo partneri s HDZ-om zato što ta stranka esencijalno počiva na klijentelizmu i nema tog predsjednika te stranke koji to može promijeniti“, rekao je.

Mostova Marija Selak Raspudić ponosna je na svoj prijedlog reforme Sabora te što je na njenu inicijativu jedna saborska dvorana nazvana po Kati Šoljić.

“To su pozitivne stvari koje će ostati u nasljeđe budućim generacijama. Gorak okus ostavit će mi sinoćnja rasprava s Gordanom Jandrokovićem, vladavina Andreja Plenkovića i Jandrokovića kroz Sabor, gdje je Sabor doveden u ulogu pukog poslužitelja Vlade“, ustvrdila je.

Ni Mostu nije bitno kada će predsjednik Republike Zoran Milanović raspisati izbore. „Zagovarali smo raspuštanje Sabora čak i ranije povodom brojnih afera, kao što je plin za cent“, rekla je. Odbacila je HDZ-ove teze o tome da se Most nudi ljevici poručivši kako su to “floskule i jedino što HDZ može ponuditi.“

Političke rasprave ovog saziva Sabora bile su svedene na kontinuirane skandale, afere, korupciju, podmetanja vladajuće stranke i Vlade, ocijenila je Sandra Benčić (Možemo!).

“Vrijeme je da nam prioritet napokon postanu ljudi i ulaganje u ljude jer ćemo inače ostati bez najvažnijeg što ova zemlja ima, a u velikoj mjeri već jesmo”, rekla je. Zbog toga Hrvatskoj sada trebaju političke snage koje su spremne provoditi hrabre poteze, dodala je Benčić.

Oporba pozdravila odluku Ustavnog suda da ne sudjeluju na prisezi Turudića

Komentirajući prisegu Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika u srijedu u Saboru, a na koju nije došao nijedan predstavnik Ustavnog suda, Grbin je kazao da to nije slučajno. Dodao je i da mu se “želudac okrenuo” kada je Turudić na prisezi govorio o svom moralu jer “takvo fantasično laganje i umijeće laganja se rijetko viđa

“Ako se želi baviti politikom, neka se kandidira na izborima za Sabor i to na listi svojih političkih sponzora iz HDZ-a, što bi bilo pravedno i pošteno”, poručio je Grbin.

Selak Raspudić je kazala kako „svjedočimo svađi između sudbene i zakonodavne, odnosno izvršne vlasti i čini se da je sada i struka, bilo sudbena ili znanstvena, ustala protiv svevlađa Andreja Plenkovića i jasno dala do znanja što misli o tome”.

Vidović smatra da su s Ustavnog suda time poslali dobru poruku te je čestitao “ljudima koji su odoljeli da ne padnu u formalizam nego da iskažu svoj jasni stav što misle o tom imenovanju”.

To je jasna poruka, smatra i Benčić, što misle o tome tko je izabran za glavnog državnog odvjetnika. „To nije naš poraz, ni poraz građana, to je poraz ove vlasti koju smo do sada imali”, poručila je.