Predstavnici saborske oporbe opetovali su u srijedu navečer kako činjenica da se nitko nije javio na upražnjeno mjesto za ravnatelja USKOK-a, govori da su korupcija i organizirani kriminal pobijedili pravosudna tijela.

To je znak da je korupcija zavladala ovom državom i to je poraz pravne države, ocijenio je Suverenist Marijan Pavliček uoči rasprave o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2022. godini koju je prikupljenim potpisima pogurala oporba, a koja je na dnevni red došla nešto prije 21 sat.

Iznio je svoje viđenje zašto se nitko nije javio na natječaj.

Tko će staviti svoju glavu na panj, biti pod stalnim, prvenstveno, političkim pritiskom, pod pritiskom organiziranog kriminala, rekao je Suverenist.

O razlozima zbog kojih se nitko nije javio na natječaj govorila je i Sandra Benčić (Možemo). „U zemlji u kojoj je premijer Andrej Plenković nitko ne želi biti na čelu ključne institucije za borbu protiv korupcije“, kazala je, prozivajući premijera da mu je agenda  uništavanje neovisnih institucija.

HDZ-ov Krunoslav Katičić ističe da se pomiču stvari u radu DORH-a, te da svoditi raspravu samo na pitanje zašto se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a, nije korektno.

Danijel Spajić (DP) kaže da pomaka u radu DORH-a ne može biti, s obzirom da je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić bio savjetnik glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek do dokraja 2022. „čovjek koji vjerojatno i danas spava s petokrakom ispod jastuka“.

Rajko Ostojić (Socijaldemokrati) odgovara mu da je Bajić jedini koji je hapsio premijera, da svima, pa i njemu može pogledati u oči.

Njegovo mišljenje ne dijeli Željko Sačić (HS), spočitava mu da brani „profanog Bajića koji je uhićivao bez dokaza mnoštvo ljudi“, osobito hrvatskih branitelja.

Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2022. Saboru podnosi glavna državna odvjetnica, kojoj je to drugi dolazak pred parlament u ovoj godini, prvi je put došla u veljači, također na inzistiranje oporbe.

Zlata Hrvoj-Šipek u srijedu ujutro odgovarala je na zastupnička propitivanja na sjednici Odbora za pravosuđe.