U nastavku saborskog aktualnog prijepodneva oporbeni zastupnici uporno su nastavili tražiti od premijera Andreja Plenkovića odgovor na pitanje zašto ništa nije poduzeo vezano za aferu “plin za cent”, a on im je uzvraćao kritikama na njihov račun.

Prošlo je tri mjeseca od afere “plin za cent” a niste napravili ništa, poručio je Zvonimir Troskot (Most) Plenkoviću.

“Morate objasniti javnosti izjave predsjednika uprave HEP-a po medijima da će on s vama piti kavu idućih 10 godina”, kazao je Troskot te spomenuo i člana Uprave HEP-a Tomislava Šambića za kojeg tvrdi da je potpisao ugovor o nekretnini s Pavom Vujnovcem što je sukob interesa.

Vi niste ništa odgovorili oko socijalnog stana niti objasnili susrete s lobistima koji imaju poslovne interese, odgovorio mu je Plenković.  Upitao je i kako to da “uvijek u lonac Mosta” upadaju takve informacije, o tome da netko kupuje neki stan. “Kako vi to znate, a nitko u Vladi ne zna”, pitao je premijer.

Troskot mu je uzvratio da je postao “obični glasnogovornik u Vladi Pave Vujnovca”. Poručio je da je posljednjih godina pio kave sa stotinama energetskih stručnjaka kao i da je njegova majka stan dobila na natječaju 1991. za koji plaća najam.

Kekin optužila premijera za privatizaciju zdravstva, premijer je pozvao da ne iznosi “lažne izjave”  

Ivana Kekin (Nova ljevica) optužila je Vladu i premijera za privatizaciju javnog zdravstva, potkrijepivši tezu primjerom privatne onkološke bolnice Medikola koja je jedina proglašena državnim strateškim projektom. “Vaša parola je bogati HDZ-ovci u Medikol, a siromašni kod svećenika”, kazala je.

Plenković je te optužbe oštro odbacio, kao i to da se strateški projekti određuju po kriteriju poznanstva te pojasnio proceduru. “Ja čovjeka ne poznam, ne znam kako izgleda, nikad ga nisam vidio”, rekao je za vlasnika Medikola i pozvao zastupnicu “da suspregne iznošenje lažnih izjava i smiri ton”.

“Jer ćemo se onda baviti parkingom vašeg muža i slično”, rekao je premijer.

Objasnio je kako činjenica da je nešto proglašeno strateškim projektom ne znači da država za to daje neki poseban novac, već je smisao da procedure za realizaciju projekta budu učinkovitije.

Govoreći o paketu mjera za ublažavanje udara inflacije, ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je kako je ograničavanjem cijena određenih proizvoda košarica jeftinija više od 70 eura.

Filipović: Od jučer Konzum i KTC i Tommy snizili ukupnu vrijednost košarice

“Od jučer su i Konzum i KTC i Tommy snizili ukupnu vrijednost košarice za više od 70 eura u odnosu na 30. prosinca prošle godine a ide se i s dodatnim sniženjima”, kazao je.

Na upit Ljubice Lukačić (HDZ) ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio da će zakon o inkluzivnom dodatku stupiti na snagu s 1. siječnjem te će nekoliko dosadašnjih potpora objediniti u jedinstveni dodatak čiji će kumulativni iznos biti znatno veći.

Najavio je i uskoro novi paket zakona o kapitaliziranoj mirovinskoj štednji kako bi se unaprijedio položaj onih koji primaju mirovinu iz dva stupa ali i položaj sadašnjih preko 1,6 milijuna osiguranika koji će sutra otići u mirovinu.

Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković odgovarajući zastupnicima najavio je da će 5C koridor kroz Hrvatsku biti potpuno izgrađen početkom 2025., istaknuvši da je za svih 88 kilometara odnosno tri faze koje nedostaju ukupno osigurano 150 milijuna eura.