OPG Mužinić iz Križevčeca – primjer uspješne proizvodnje mlijeka

1. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui OPG Mužinić iz Križevčeca – primjer uspješne proizvodnje mlijeka


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Josipa Mužinića iz Križevčeca u Zagrebačkoj županiji izvrstan je primjer uspješne proizvodnje mlijeka u koju se kontinuirano ulažu nova znanja i tehnologije

U obitelj Mužinić iz Križevčeca u Zagrebačkoj županiji ljubav i znanje o proizvodnji mlijeka i držanju najboljih mliječnih krava prenosila se s generacije na generaciju. Oni sami često kažu kako kroz život njihove obitelji teče mlijeko. Mladi nositelj obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva Josip i supruga Katarina peta su generacija koja se bavi proizvodnjom mlijeka.

muzinic4

Proizvodnju su naslijedili od Josipovih roditelja Ankice i Zlatka, koji su svoja znanja u struci stjecali obrazovanjem – Ankica kao inženjerka prehrambene tehnologije, a Zlatko je završio mljekarsku srednju školu u Kranju.

DSC_1065

I njihova djeca slijedila su njihov primjer i put, tako je kći Marija doktorica veterine, Jelena diplomirana inženjerka agronomije, Ivana inženjerka poreznog prava, a najmlađi Josip student Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima.

Josip Mužinić uspješno nastavlja dugu obiteljsku tradiciju proizvodnje mlijeka

“Ozbiljniju proizvodnju mlijeka započeli su baka Barbara i sada pokojni djed Josip sredinom šezdesetih godina, a već potkraj osamdesetih u tradicionalnoj staji imali su tridesetak krava. Kako su moji roditelji Ankica i Zlatko bili dugogodišnji djelatnici Dukat mliječne industrije, znali su koliko je važno u proizvodnju mlijeka ulagati znanje i novu tehnologiju pa su 2001. odlučili krenuti s izgradnjom suvremene farme mliječnih krava koja će omogućiti siguran dohodak članovima obitelji.

Farma je izgrađena potporama i kreditima Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije, HBOR-a i matične mljekare Dukat”, u predstavljanju duge povijesti svoga uzornoga poljoprivrednoga gospodarstva kaže mladi Josip.

DSC_1046

Nastavlja kako nikada nisu razmišljali drugačije nego slušati što kaže struka, s ciljem kontinuiranog napretka u proizvodnji i kako bismo uredno vraćali svoje obveze.

– I ništa se kod nas ne mijenja, mi uvijek ulažemo u nove tehnologije pa sam aplicirao na Mjere ruralnog razvoja – podmjere 4.1.1. i 4.1.2., iz kojih su financirana nabava robota za mužnju, izgradnja silosa i lagune za gnoj, spremišta za mehanizaciju i sijeno i nabavu prikolice za gnoj, kako bismo udovoljili kriterijima Nitratne direktive. Proizvodnja mlijeka traži savjesnoga gospodara i svakodnevna odricanja i ulaganja”, zaključuje ovaj mladi poljoprivrednik.

Mužinići drže 420 goveda, od čega je 160 muznih krava simentalske pasmine, koje proizvode prosječno preko 7500 kg mlijeka godišnje sa 4,4% mliječne masti i 3,47% proteina. Obrađuju oko 200 ha poljoprivrednih površina na oko 500 katastarskih čestica, od čega je oko 150 ha vlastitih dok je ostatak u zakupu. I danas je nažalost problem veliki broj malih parcela pa tako i “praznoga hoda” od parcele do parcele.

DSC_1131

Suvremena hranidba

Fanonovi savjetnici razvili su svoj inovativni koncept koji se odnosi na prvih 100 dana hranidbe teladi. Anatomska građa i fiziološke funkcije probavnog sustava mladih preživača pri rođenju razlikuju se od onih u odraslih preživača.

Kako životinja raste javljaju se prilagodbe kao odgovor na okoliš, a njihov sustav dobiva karakteristične značajke odraslih preživača – kaže Mladen Strbad, savjetnik u Fanonu koji je svakodnevno u kontaktu s Josipom Mužinićem s ciljem unapređenja hranidbe svih kategorija stoke na gospodarstvu.

Mladen Strbad, savjetnik u Fanonu, svakodnevno pomaže proizvođačima mlijeka s ciljem unapređenja hranidbe svih kategorija stoke na gospodarstvu

Stručna podrška svakoga dana

“Svakom farmeru treba stručna podrška. Najlogičniji su izbor upravo poslovni partneri – dobavljači. Svatko od nas koji u farmeru ima poslovnog partnera, jer farmer kupuje sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja za svoju ratarsku proizvodnju, ili mora nešto građevinski izgraditi, ili mora nabavljati životinje radi proširenja ili poboljšanja svoga stada, ili mora svakako kupovati bikovsko sjeme, ili mora kupovati koncentriranu hranu i dodatke u hranidbi, dakle – svatko je od nas pozvan dati svoj stručni doprinos iz svojeg područja. Hranidba u tom smislu predstavlja apsolutno najveći pojedinačni trošak na svakoj farmi i stručno je jedno od najzahtjevnijih područja”, kaže Mladen Strbad, savjetnik u Fanonu, koji je svakodnevno u kontaktu s Josipom Mužinićem s ciljem unapređenja hranidbe svih kategorija stoke na gospodarstvu.

DSC_1094

“Kako pripremiti kvalitetnu voluminoznu hranu, kako sastaviti obroke, ali i proizvodno-uzgojne grupe, kako hraniti pomladak, kako djelovati preventivno i spriječiti, kroz hranidbu, velike metaboličke poremećaje kod životinja, samo su neki od izazova u kojima farmer očekuje stručnu podršku. Farmerov je posao proizvesti najbolju voluminoznu hranu, silaže, sjenaže, sijena, slame u dovoljnoj količini. Za to treba uvijek napraviti godišnju bilancu potreba za voluminoznom hranom.

Kao njegovi dobavljači koncentrirane stočne hrane i dodataka zaduženi smo za ostatak obroka i mi radimo tzv. dopunsku hranidbu onoj osnovnoj koju je osigurao farmer, mi se toj osnovnoj hranidbi moramo prilagoditi. Nikako ne smije biti obrnuto, da se farmer svojom voluminoznom hranom mora prilagođavati dobavljaču hrane.

Nažalost, to se dešava prečesto. Mi radimo laboratorijske analize svih voluminoznih ili baznih krmiva kojima farmer raspolaže. Na temelju tih nalaza, kroz našu široku paletu proizvoda, biramo najbolja rješenja za pojedine vrste obroka, a osobito za vrlo visoku proizvodnju, ili za vrlo specifične faze laktacijskog ciklusa kao što su suhostaj, ili priprema za teljenje”, zaključuje Strbad.

Široka paleta proizvoda

Nudimo više od 150 pomno promišljenih i odabranih proizvoda, od normalnih krmnih smjesa, ili pak visokokoncentriranih supera, pa do dodataka i specijaliteta. Upravo je proizvodnja specijaliteta, kao što su protektirani proteini ili protektirana energija, specijaliteti za telad, različiti hranidbeni dodaci, najveća snaga Fanona.

Osobito važne poluge pomoći farmerima hranidbeni su koncepti za telad do dobi od 100 dana. Romino koncept i Romino proizvodi jedinstveni su na tržištu. Po prvi puta je potpuna hrana za nekog preživača proizvedena u tvornici. Kombinacija najkoncentriranijeg izvora strukture i voluminoznosti obroka, ali i vrhunskih koncentriranih dodataka, lišava farmera svake brige o hranidbi i pripremi hrane za telad. Optimalno uglavljen program napajanja mliječnom zamjenom u Romino konceptu, i to s bitno drugačijim pristupom strategiji napajanja, osobito u prvih 30 dana, donosi izvrsne rezultate u odgoju ženske teladi.

DSC_1151

S druge strane, cijeli niz zaštićenih dodataka obrocima, kao što su zaštićeni proteini – Deukalac UDP, te zaštićena energija – Rupiol proizvodi, promišljeni su i na raspolaganju farmeru za faze laktacije – a to je visoka proizvodnja – upravo kada su takvi dodaci nezamjenjivi. Proizvodi koji ne sadržavaju GMO ali ni palmine masti – samo su neki od standarda na kojima danas počiva ukupna proizvodnja svih vrsta proizvoda za krave u tvrtki Fanon.

I konačno, ono što je vrlo važno – stručna podrška farmeru, koju Fanonovi savjetnici donose svakoga dana, kako u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, BiH, tako i u Hrvatskoj. Izvrsna suradnja s Dukatom, najvećom mljekarskom industrijom u RH, u najvećoj se mjeri odvija upravo kroz stručnu podršku farmerima. Stalna edukacija savjetnika nužna je zbog postizanja kvalitetne stručne podrške farmerima. Tako je i ova ugledna farma obitelji Mužinić jedan od svijetlih primjera takve sveobuhvatne suradnje s jedinim zajedničkim ciljem – održivo proizvoditi mlijeko, ističu iz Fanona.

Mužinići se četrdesetak godina bave uzgojem stoke i proizvodnjom mlijeka (slike su iz 2001. i 2010. godine). Barbara i Josip (pok.) Mužinić zasnovali su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, sin Zlatko i snaha Ankica osuvremenili su proizvodnju i razvili jednu od najboljih farmi muznih krava u Republici Hrvatskoj, i konačno tu je i njihovo četvero poljoprivredno obrazovane djece – Marija, Ivana, Jelena te najmlađi Josip, koji je danas nositelj obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva i uz pomoć roditelja i sestara nastavlja kontinuitet razvoja

DSC_1163

Proizvodnja mlijeka – životni poziv

Danas, gotovo dvadeset godina od otvaranja suvremene farme muznih krava, iza ove vrijedne obitelji puno je ostvarenih ciljeva, puno proizvedenog mlijeka, ali i puno neprospavanih noći jer kako vratiti kredite, državi plaćati poreze, isplaćivati dobavljače i radnike, svakodnevno proizvoditi visoku količinu mlijeka, a da krave pritom ostaju zdrave i dugovječne, održavati obitelj na okupu i školovati djecu…

Još je tu bilo puno strahova ponajprije Ankice i Zlatka, supružnika koji su cijeli svoj život posvetili proizvodnji mlijeka, najprije kao djelatnici naše najveće mljekare Dukat, a potom i kao naši najuspješniji proizvođači mlijeka, čiju je farmu struka odavno ocijenila najboljom kada je riječ kako o količini i kvaliteti proizvedenog mlijeka, uzgoju najkvalitetnijega rasplodnog pomlatka simentalca, dobrobiti držanja krava, tako i uvođenju najsuvremenijih tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju.

Zoran Bašić, Mljekarski list

Facebook Comments