Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca se i ovoga ljeta, u srpnju, vraća u pulski antički amfiteatar s četiri glazbene i glazbeno-scenske izvedbe na festivalu “Ljetna klasika”/”Summer Clasic”, najavili su iz riječkog kazališta.

Ističu da se nakon velikih uspjeha 2018. i 2019. te prošlogodišnje pandemijske stanke, riječka Opera vraća u pulsku arenu donoseći neke od najljepših i najpopularnijih stranica operne i orkestralne literature, uz vrhunsko muziciranje i maestralne vokalne izvedbe.

Tosca

Prva je na programu Puccinijeva opera „Tosca“ koja će biti izvedena 7. srpnja u režiji Marina Blaževića, pod dirigentskim vodstvom Philippa von Steinaeckera.

Kao Tosca nastupit će njemačka sopranistica i počasna članica riječke Opere Maida Hundeling, a nastupit će i grčki tenor Dimitris Paksoglou, kao Cavaradossije, i basbariton Giorgio Surian kao Scarpia.

U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Classical Favorites / Omiljena klasika

Glazbene ljetne noći u Areni nastavit će se 9. i 12. srpnja koncertima “Classical Favorites” / “Omiljena klasika” Riječkog simfonijskog orkestra.

Koncert „Classical Favorites 1“ donosi izvedbe triju orkestralnih djela. Prvo je „Rapsodija u plavom“, skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina.

Za klavirom će nastupiti Viktor Čižić.

Druga je Dvořákova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, najpopularnije i najizvođenije klasično djelo, koje je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi.

Treće djelo na programu oba koncerta bit će jedno od najpopularnijih, Ravelov „Bolero”, kojeg će u koreografiji grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati riječki Balet – na trampolinima.

Koncert „Classical Favorites 2“ povest će publiku nas na glazbeno putovanje u Rusiju.

Otvorit će ga uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, a slijedit će simfonijska suita „Šeherezada“ Nikolaja Rimskog Korsakova.

Kao i prvi koncert, i „Classical Favorites 2“ zaključit će Ravel i „Bolero“ uz ples na trampolinima.

Opera Gala

Koncert „Opera Gala“ održat će se 26. srpnja, a nastupit će Riječki simfonijski orkestar uz riječke operne solistice i soliste koji će pjevati najljepše arije i duete iz omiljenih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Masseneta.

Izvedbom će ravnati maestro Valentin Egel, a solistički će nastupiti Diana Haller (mezzosopran) Kristina Kolar (sopran), Michaela Selinger (mezzosopran), Anamarija Knego (sopran), Ivana Srbljan (mezzosopran), Aljaž Farasin (tenor), Domagoj Dorotić (tenor), Robert Kolar (bariton), Luka Ortar (bas) i drugi.

(Hina)