Prvi Festival Open House Zagreb, koji će se održati od 20. do 22. listopada, pokrenut po uzoru na manifestacije koje već 30-ak godina diljem svijeta, vode građane u obilazak arhitektonski vrijednih i atraktivnih djela ukazujući im na posebnosti njihovog urbanog krajolika.

U Zagrebu je obuhvaćeno 35 lokacija, od Botaničkog vrta, Hrvatskog državnog arhiva, Popovog tornja preko ‘drvenog nebodera’, bazenskog kompleksa Svetice i Kockice, do kompleksa klaonica Zagrepčanka, Klinike za psihijatriju Vrapče i zračne luke Franjo Tuđman.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, obavezne su prijave na https://openhousezagreb.org, obilasci su besplatni, a projekt je volonterski, rečeno je na konferenciji za novinare.

Senka Dombi, predstavnica Ocjenjivačkog suda, objasnila je da inače sami vlasnici, investitori, projektanti i autori prijavljuju djela koja žele otvoriti za javnost, a tako će biti i od iduće godine u Zagrebu. Ove je žiri odabrao djela koja pokrivaju veći vremenski period i različite namjene objekata.

“Cijeli festival namijenjen je nestručnoj javnosti kako bi im prezentirali zašto su najbolja i najvrjednija ostvarenja posebna i kako su u svoje vrijeme napravila određene pomake u projektiranju”, rekla je.

Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica festivala, kaže da je ideja za projekt nastala jer arhitektura, za razliku od drugih umjetničkih područja, nije dostupna svima, osim ako se u tim objektima živi, radi ili su javne namjene.

“Cilj festivala je promovirati arhitekturu i pomoći građanima u njezinom razumijevanju, budući da arhitektura čini bitnu komponentu kulture. Open House Festival zapravo na određeni način promovira našu znatiželju prema onome što se događa unutar zgrada pokraj kojih svakodnevno prolazimo, nudeći Zagrepčanima priliku  da uče od najboljih primjera gradske arhitekture i ljudi koji stoje iza njih”, dodala je.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba smatra kako je bilo vrijeme da Zagreb postane dio obitelji šezdeset gradova koji proteklih trideset godina imaju Open House. “Zbog protupotresne obnove mnoge zgrade su u skelama pa pozdravljam odabir ovih zgrada, kako bi građanima i brojnim turistima skrenuli pozornost na ono što se može vidjeti”, rekla je.

“Postoje sljedbenici ovog festivala po svijetu, koji se dogovaraju koji će grad posjetiti i s te strane Zagreb uistinu dobiva važno mjesto i reputaciju u arhitekturi i urbanizmu”, dodaje Bienenfeld.

Martin Jurin, zamjenik pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, rekao je kako mu je drago što je festival prepoznao arhitekturu kao važan dio identiteta koji je potrebno sačuvati.

Kao dobar primjer kako se kulturna baština može sačuvati i obnoviti za suvremene potrebe naveo je Atelijer Bohutinsky, gdje je održana konferencija za novinare, a koji je najpoznatije djelo Gustava Bohutinskog, koji je na Bauhausu proveo ljetni semestar 1930. istražujući osnovne aspekte prostora, oblika, tehnika i materijala.

Prepoznatljivu bauhausovsku estetiku prenio je na atelijer koji je za brata kipara Emila Bohutinskog 1939. izgradio u Jadranskoj ulici. Prije skoro 30 godina je rekonstruiran i sada je tamo dizajnerski studio Norma International, kojim je novinare proveo njegov vlasnik, Stipe Brčić.

Prvi Open House festival održao se  1992. u Londonu, a mreža danas okuplja 54 gradova, milijune posjetitelja i oko 18 tisuća volontera.