Sjednica Općinskog vijeća Općine Farkaševac održana je večeras u prostorijama Općine.

Izglasane su II. izmjene i dopune proračuna, koji je sada smanjen za 37, 71 posto i iznosi 2,103.843 eura. Izmjene je pojasnio općinski načelnik Matija Copak:

– Riječ je o realnom proračunu koji će biti odrađen do kraja godine. S obzirom da na nacionalnoj razini nisu raspisani natječaji kojima smo željeli financirati određene projekte, poput uređenja Tematsko-poučne staze brod i izgradnje Kulturnog centra u Farkaševcu, bilo je nužno maknuti te stavke iz proračuna. Imamo kvalitetan i održivi proračun sa stavkama koje će biti odrađene do kraja godine. U proračun ćemo dodati iznos od 77.238 eura, koji ćemo godišnje dobivati od Ministarstva financija za rad Dječjeg vrtića Crvenkapica. To je nova financijska injekcija od države, a sredstva dobivamo od 1. rujna ove godine – pojasnio je Copak.

Izglasan je i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine za prvu polovicu godine. Ostvareni prihodi iznose 567.369 eura, što je 21,11 posto u odnosu na plan, a rashodi iznose 445.715 eura, odnosno 13,20 posto u odnosu na plan. Razlog za takvo ostvarenje prihoda je upravo u povlačenju projekta staze i Kulturnog centra iz proračuna. Vijećnici su donijeli i odluku o kupnji građevinskog zemljišta pored igrališta NK Farkaš po cijeni od 10 tisuća eura.

– Općini ponestaje prostora i potrebno nam je zemljište na kojem će se izgraditi skladište za potrebe Općine. Tamo će biti smješteni naši materijali i strojevi – rekao je Copak.

Kada je riječ o asfaltiranju na području Farkaševca, Copak ističe kako će do 15. prosinca biti gotovo asfaltiranje cesta u dužini od 21 kilometar:

– Radi se o nerazvrstanim cestama, gdje su uračunate tri ulice, jedna u Farkaševcu, a dvije u Kablu te županijske, javne ceste i državne ceste. Asfaltiranje je krenulo od Kabla prema Bolču, a dalje će ići prema Brezinama. Nakon Brezina će se raditi državna cesta u Farkaševcu. Moram pohvaliti Županijsku upravu za ceste koja nam je uskočila u pomoć kako bismo riješili pitanje prometnica. Ravnatelj Tomislav Landeka je prepoznao problem koji se ne tiče samo naše općine, već i svih malih općina na području Zagrebačke županije. Riješili smo problem star 30 godina – kaže Copak.

Načelnik je podnio i izvješće o radu za prvu polovicu ove godine:

– Projekata ima puno. Do početka ove godine smo realizirali šest dječjih igrališta, od toga je 5 u naseljima na području općine, a jedno kod Dječjeg vrtića Crvenkapica Farkaševac. Osim toga, pružamo podršku manifestacijama i planiramo buduće projekte, a među njima je Tematsko poučna staza brod. U prvoj polovici godine smo i planirali asfaltiranje nerazvrstanih cesta koje je u tijeku te smo se bavili prijavama vatrogasnih i društvenih domova na natječaje. Uređene su i svlačionice NK Farkaša – zaključio je Copak.

FOT_3500 FOT_3501 FOT_3502 FOT_3503 FOT_3505 FOT_3506 FOT_3507 FOT_3508 FOT_3509 FOT_3512