Općina Berek prva je od pet općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojoj su štete od olujnog nevremena koje je poharalo čazmanski kraj u rujnu prošle godine isplaćene u potpunosti, a riječ je o 460 tisuća eura.

Više od 60 domaćinstava u toj maloj općini stradalo je tijekom 10-minutnog olujnog vjetra koji je bacao krovove i radio velike štete na stambenim i gospodarskim objektima, ali i usjevima. U toj općini prijavljena je šteta od 460 tisuća eura te je isplaćena u 100-postotnom iznosu.

Župan Marko Marušić, u društvu načelnika Mate Tonkovića, obišao je u srijedu četiri domaćinstva koja su prijavila štetu i čiji su zahtjevi isplaćeni te istaknuo važnost suradnje između općina, županije i Vlade RH na korist građana koji bi, rekao je, sami teško uspjeli sanirati financijske posljedice nevremena.

Momčilo Branković ima štete u voćnjaku, Igor Dergić na usjevima, a Milan Jurišić i Đuro Vadljević pretrpjeli su štete na ratarskim kulturama, kao i na gospodarskim objektima.

„Zahvaljujem i načelniku Tonkoviću koji je najbrže odradio sve poslove koji su bili u nadležnosti Općine i zahvaljujući tomu uspjeli su najbrže isplatiti odštetu”, napomenuo je župan Marušić.

Načelnik Tonković koji je na čelu Bereka već 30 godina, kaže da su Berek poharale brojne prirodne nepogode, ali da ne pamti da je ikad država isplatila puni iznos štete.

„Naši sumještani bili bi najsretniji da se nevrijeme nije ni dogodilo. Imali su ogromne gubitke i ogroman posao da sve to saniraju, a posljedice se osjećaju i danas. Ali, nikada do sada nije se dogodilo da država isplati kompletnu prijavljenu štetu i zato im veliko hvala”, naglasio je Tonković. Dodao je i da neki mještani nisu željeli niti prijavljivati nastalu štetu, poučeni ranijim iskustvima kada su umjesto punog iznosa bili obeštećeni u simboličnim iznosima.

Zahtjev za odštetu podnijelo je gotovo tisuću domaćinstava i poduzetnika s područja Čazme, Grubišnog Polja i pet općina nakon šteta nastalih u olujnom nevremenu lani u rujnu, a ukupna nastala šteta procijenjena je na 5,5 milijuna eura i zahvaljujući intervenciji Vlade RH u tom slučaju isplaćuje se u 100-postotnom iznosu. Do sada je isplaćeno nešto više od milijuna eura.