Općine Drnje i Legrad prve u Koprivničko-križevačkoj županiji ukidaju rad nedjeljom

11. siječnja 2019. Autor: prigorski.hr Gospodarstvo Općine Drnje i Legrad prve u Koprivničko-križevačkoj županiji ukidaju rad nedjeljom

Ilustracija


Općine Drnje i Legrad, prve su općine u Koprivničko-križevačkoj županiji koje će ukinuti rad nedjeljom. Tako će svi trgovcima na prostoru ove dvije općine, nedjelje, kao i većini radnika u drugim branšama, biti slobodne.
Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje kazao je kako mu je drago što je uspio okupiti sve predstavnike trgovina i postići dogovor oko neradnih nedjelja. Kazao je kako već kod prvih kontaktiranja svih strana i inicijalnih razgovora, pokazana dobra volja za ovakav smjer.

Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje
– Ovaj sporazum koji smo potpisali s trgovinama, na dobrobit je svih, a ponajviše radnica koje dobivaju slobodan dan. Trgovci dobivaju zadovoljnije radnike, što će se, vjerujem, odraziti i na radnu produktivnost. Osim toga, postaju konkurentniji na tržištu rada, jer nude bolje uvjete radnicima. Dok mi kao Općina dobivamo zadovoljnije mještane – naglasio je.

Dodao je i to kako će primjena sporazuma krenuti od 1. veljače. U ugovoru kojega su sve strane potpisale, piše i to da u slučaju kršenja istoga, ona stranka koje prekrši ugovor dužna je drugima platiti penal u iznosu od 20.000 kuna. Jedna od prodavačica u jednom drnjanskom dućanu kazala je kako joj je drago što će napokon moći u nedjelju biti kod kuće.

Ilustracija/arhiva

Ilustracija/arhiva

– Najgore je po ljeti kada krenu godišnji. Tada tko nije od nas prodavačica na godišnjem, često i po tri tjedna za redom zna raditi nedjeljom. Mislim da neće biti pre velikih gubitaka jer nedjeljom i nema previše posla, a nama će to jako puno značiti – kazala je jedna od prodavačica.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad kazao je kako su krenuli u ovu mjeru na zahtjev kako trgovaca, tako i djelatnika u trgovini.

SABOLIĆ
– Porazgovarali smo s jednima i drugima. Trgovci su se požalili kako nemaju dovoljno radne snage, dok su djelatnice ukazale na to da bi i one htjele imati neradne nedjelje. Organizirali smo sastanak i sve su se trgovine dogovorile za to. Sve to bilo je potaknuto drugim općinama u Hrvatskoj koje su ovakve dogovore već napravile. Stupili smo u kontakt s Općinom Martijanec, te smo na njihovom primjeru vidjeli kako sporazum funkcionira – naglasio je Sabolić.

Što se tiče Šoderice, legradski je načelnik rekao kako će tijekom sezone na prostoru Šoderice biti dozvoljeni rad nedjeljom zbog razvoja turizma, no dodao je da je u planu odrediti jedan dan u tjednu u koji je najmanje radan, što će najvjerojatnije biti ponedjeljak tako da i tamo trgovci dobiju slobodan dan.

vš/prigorski.hr

Facebook Comments