U 30 godina postojanja i razvoja, općina Rakovec postalo je mjesto poželjno za život. Tim povodom razgovarali smo s Brankicom Benc, načelnicom općine Rakovec.

Diplomirana ekonomistica Brankica Benc, načelnica je općine od 2013. kada je izabrana s 98,26 posto glasova birača. Prije toga bila je 10 godina općinski pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela.

Kako je došlo do ubrzanog razvoja općine Rakovec?

Realizirali smo mnogobrojne projekte uz pomoć i suradnjom sa Zagrebačkom županijom i županom Stjepanom Kožićem te Ministarstvom regionalnog razvoja i Europskih fondova.
Istodobno za istaknuti je da smo jedinstveni u nastojanjima da stvorima što bolje uvjete življenja mladima kako bi ostali na ovim prostorima. I na kraju kruna našeg rada bit će Dječji vrtić u Rakovcu za čiju su izgradnju u tijeku pribavljanje potrebne dokumentacije.

Za što je bogatija općina Rakovec u dosadašnjem radu?

Realizirali smo programe društvene i komunalne infrastrukture, ne samo u općinskom središtvu u Rakovcu, već i u svih 12 sela.
Doveli smo asfaltne prometnice u svako selo do kućnog praga. Uređujemo postojeće društvene domove i gradimo nove, izgradili smo 7 dječjih igrališta, gradimo nogostupe, uvodimo energetski učinkovitu uličnu rasvjetu.
Vratili smo satus Osnovnoj školi i ona je sada osmogodišnja s jednosmjenskom nastavom, izgradili smo malu školsku sportsku dvoranu. Općina ima dobru suradnju sa Župnim uredom, ali i s društvenim organizacijama – Nogometnim klubom, vatrogascima, Lovačkim društvom Šljuka, Udrugom žena Baničevec,a  dobra je je suradnja i s mjesnim odborima.

Zašto se Dan općine obilježava 15. svibnja?

Sjećanje je to na 15. svibnja 1562. kada je Hrvatski sabor za vladavine bana Erdodija odredio da grad Rakovec dobiva posadu od 10 vojnika te da se sve namirnice za kraljevsku vojsku trebaju nabavljati u Rakovcu. Iste godine tijekom turskih provala jedino Rakovec, od svih ostalih gradova ostaje neosvojen.