Općina Breznički Hum provodi projekt “Eurofolk – čuvar europske kulture”, koji financira Europska unija bespovratnim financijskim sredstvima za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji tijekom 2023. godine provode tri prijateljske općine – koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska Općina Bleiburg/Pliberk.

Načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić poželio je dobrodošlicu i ugodan boravak u Brezničkom Humu svim sudionicima projekta te je najavio događanja koja će biti održana u naredna tri dana.

Trodnevni program u Brezničkom Humu započeo je jučer prezentacijom partnera u projektu, izlaganjem predstavnika ureda za udruge RH o programu CERV, potpisivanjem ugovora o bratimljenju te prezentacijom platforme Geofolk.

Događanju je prisustvovao i župan Anđelko Stričak koji je pohvalio ovu međunarodnu suradnju.

– Svjedočimo potpisivanju Sporazuma o bratimljenju između 3 općine iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Kao što nam je poznato Hrvatska je punopravna članica Europske unije, a od ove godine je i u svim europskim integracijama. Europa potiče raznolikost, a ovim putem želim naglasiti važnost posebnosti svake države, regije i mjesta stoga ovaj projekt je za svaku pohvalu jer naše sredine imaju puno toga za pokazati i očuvati, odnosno prenijeti na mlađe generacije. Vjerujem da kroz ovu suradnju ćemo tome doprinijeti i da ćemo imati prilike uživati pjesmama i plesu folklornih skupina, a isto tako i fotografijama kojima ćemo sve to zabilježiti za sljedeće generacije – rekao je župan Stričak.

„Eurofolk – čuvar europske kulture” je projekt koji će doprinijeti razvitku lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji i s ciljem očuvanja tradicija te će potaknuti očuvanje folklorne baštine kroz stvaranje zbirke fotografija povijesnih autohtonih nošnji kroz izložbe, radionice i seminare.

Putem provođenja triju događanja – po jednog u svakoj zemlji, sudionici projekta će kroz zajedničku temu narodnih nošnji i narodnih običaja sudionike usmjeravati na jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije i omogućili im suradnju s EU- om.