Opća skupština Ujedinjenih naroda je u ponedjeljak pozvala Rusiju na odgovornost zbog njenog djelovanja u Ukrajini, usvojivši rezoluciju kojom utvrđuje da Rusija Ukrajini duguje odštetu.

Rezolucija, za koju je glasalo 94 od 193 zemalja članica skupštine, kaže da Rusija, koja je započela invaziju na susjednu Ukrajinu u veljači, “mora snositi pravne posljedice svojih međunarodno pogrešnih djela, uključujući odštetu za povredu, sa svom štetom koju su takva djela prouzrokovala”.

Rezolucija, koja nije obvezujuća, no nosi političku težinu, predlaže da države članice, u suradnji s Ukrajinom, osnuju međunarodni registar kako bi se prikupili dokazi i tvrdnje protiv Rusije.

Ambasador Ukrajine pri UN-u Sergij Kislicja je Općoj skupštini prije glasanja rekao da je Rusija napadala sve od tvornica do stambenih zgrada i bolnica.

“Ukrajina će imati obeshrabrujući zadatak obnove zemlje i oporavka od ovog rata, no taj oporavak nikada neće biti potpun bez osjećaja pravde za žrtve ruskog rata. Vrijeme je da se Rusiju pozove na odgovornost”, poručio je Kislicja.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja je prije glasanja na skupštini rekao da su odredbe rezolucije “pravno ništavne i nevažeće”, pozvavši zemlje da glasaju protiv nje.

“Zapad nastoji produžiti i pogoršati sukob i namjerava iskoristiti ruski novac za to”, kazao je Nebenzja.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv rezolucije u ponedjeljak, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, a 73 su države bile suzdržane, uključujući Brazil, Indiju i Južnu Afriku. Nisu glasale sve zemlje.