Opća skupština UN-a u četvrtak poslijepodne u New Yorku trebala bi glasovati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Srbija se tome oštro protivi i pokrenula je veliku diplomatsku ofenzivu protiv rezolucije.

Očekuje se da će desetak zemalja glasovati protiv rezolucije, dok se nekoliko desetaka članica UN-a suzdržava od glasovanja zbog srpske diplomatske ofenzive, posebice među nesvrstanim zemljama, doznaje se iz diplomatskih izvora, prenosi slovenska novinska agencija STA.

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

Srbija i Republika Srpska u kojoj dominiraju bosanski Srbi više puta poricale su da se u Srebrenici dogodio genocid.

Rezoluciju su predložile države koje s tim imaju teško povijesno iskustvo – Njemačka i Ruanda. Tekst su sponzorirale još 34 države među kojima su sve bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

Tekst nigdje ne osuđuje Srbiju ili Srbe.

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje 8.000 Bošnjaka.

Taj je zločin Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid.

Za to je do sada na tom sudu i sudovima u BiH osuđeno više od 50 osoba.

Pokolj u Srebrenici je i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) proglasio genocidom.

Skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu izjavu kojom prosvjeduje zbog rezolucije, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je na mreži X napisao kako bi usvajanje rezolucije nanijelo nepopravljivu štetu , što bi značilo kraj BiH.

On prijeti da će se Republika Srpska, u kojoj se nalazi Srebrenica, odvojiti od Bosne ako rezolucija bude usvojena.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je s blagoslovom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija prije glasovanja otišao u New York gdje nastavlja lobirati protiv rezolucije, objavio je portal Radija Slobodna Europa.

“Ići ću u New York jer netko mora dati odgovor onima koji žele Srbiju optužiti da je genocidna nacija”, rekao je prošli tjedan Vučić.