Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocijenio je u ponedjeljak u Bukureštu da je opasnost od raspada EU-a “stvarna”, pozivajući njegove članove da “poslušaju i argumente drugih” kako bi se spriječio izlazak Velike Britanije.

“Opasnost od raspada je stvarna, budući da je taj proces doista veoma osjetljiv. Moramo postupati pažljivo, slomljeno se ne da popraviti”, rekao je.

“Riječ je o presudnom trenutku. Treba početi slušati argumente drugih, više nego naše vlastite argumente”, istaknuo je Tusk, ocijenivši da je ipak uobičajeno da se “stajališta zaoštravaju kako vrijeme istječe”.

Tusk koji putuje po prijestolnicama EU-a kako bi obranio svoj prijedlog za sprječavanje izlaska Velike Britanije iz EU-a (“brexit”), nastojao je umiriti stanovnike Istočne Europe zabrinute zbog plana britanskog premijera Davida Camerona da ograniči iznos socijalne pomoći za radnike iz zemalja EU-a.

“Posrijedi je budućnost EU-a”, istaknuo je, ali “nećemo popustiti glede temeljnih sloboda i prava i u tom duhu sam pripremio svoj prijedlog”.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis istaknuo je pak potrebu “poštovanja slobode kretanja” i “nediskriminiranja” rumunjskih radnika u Velikoj Britaniji kojih je oko 150.000 po zadnjim raspoloživim podatcima.

“Ne smijemo dovoditi u pitanje prava Rumunja koji rade u Velikoj Britaniji što se tiče socijalne pomoći”, rekao je.

Osvrnuvši se na Tuskov prijedlog koji predviđa “zaštitni mehanizam” – takozvanu kočnicu u slučaju opasnosti – koji bi Londonu omogućio da na određeno vrijeme, koje može iznositi do četiri godine, smanji iznos socijalne pomoći radnicima iz europskih zemalja, Iohannis je iznio nekoliko zahtjeva koje treba ispuniti da bi Rumunjska dala svoj pristanak.

“Taj mehanizam ne smije diskriminirati, mora biti izvanredna i vremenski ograničena mjera. Te se mjere ne smiju provoditi samovoljno (…) i retroaktivno”, kazao je predsjednik.

No izrazio je spremnost za dogovor o drugim točkama Tuskova plana, istaknuvši “važnost ostanka Velike Britanije u EU-u”.

Prijedlog dogovora koji je pripremio Tusk u četvrtak i u petak će se podastrijeti predsjednicima država i vlada EU-a.
(Hina)

fah