Ljubitelji trabanta okupili su se u subotu u selu Quilow na krajnjem sjeveroistoku Njemačke na svojem godišnjem skupu na kojem slave taj automobil, koji je ujedno i simbol komunističke Istočne Njemačke, prenosi njemačka agencija dpa.

Oko 70 automobila marke trabant iz susjednih saveznih pokrajina došlo je u selo blizu Baltičke obale kako bi sudionici mogli izabrati najbolje uščuvano vozilo.

“Interes na kraju prvog tjedna u ožujku nije bio ovoliki već duže vrijeme”, rekao je Jens Rueberg iz udruženja ljubitelja trabanta, koji se posljednjih godina nisu mogli sastajati zbog pandemije.

Klub je dobro poznat u pokrajini zbog svog međunarodnog okupljanja na aerodromu Anklam, koje će se ove godine održati krajem svibnja.

Žiri je nagradu za najbolje uščuvani trabant dodijelio 42-godišnjem Alexu Barlachu iz Wolgasta, nešto sjeverno od mjesta okupljanja. Njegov automobil iz 1987. je dvije godine stariji od svojeg vlasnika, a proglašen je najbolje održavanim i tehnički najboljim.

Okupljanje ljubitelja trabanta održava se na kraju prvog tjedna u ožujku od 1995. godine. Vozila, poznata po svojim klepetavim dvotaktnim motorima i dimu iz ispušnih cijevi, prestala su se proizvoditi 1991.